-->

Visszavonulót fújt a GVH

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Megszüntette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt az eljárást, amelyet tavaly szeptemberben indított négy hulladékhasznosító cég ellen a közbeszerzéseken való piacfelosztás és az árak egyeztetése miatt - az erről szóló végzés kedden jelent meg a GVH honlapján.

Az eljárás elindítását azzal indokolta a hatóság, hogy észlelte, a négy cég - a győri székhelyű Alcufer Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a budapesti Fe-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a bodajki Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft., valamint a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. - "képviselői 2012-től feltehetően egyeztetéseket folytattak és információkat osztottak meg egymással annak érdekében, hogy az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által 2012-2014-ben, a hazai termékdíj köteles termékekből keletkező hulladékok - különös tekintettel az elektromos és elektronikai berendezések - egy naptári évben történő gyűjtésére, szállítására, feldolgozására kiírt közbeszerzési eljárásokat felosszák, a beadandó ajánlatokat és árakat egyeztessék".

A GVH az erőforrásait egyéb jogsértésekkel szembeni hatékony fellépésre fordítja

A határozat kiemelte: a közérdek védelme szükségessé tette az eljárás lefolytatását, figyelemmel az eljárás alá vont vállalkozások kiemelkedő piaci részesedésére, továbbá országos jelenlétére.

A GVH február 19-i keltezésű végzése szerint időközben módosult a versenytörvény, így nem állapítható meg a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmának megsértése, a hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott feladatok "végrehajtása érdekében 2012-2013. évben kiírt közbeszerzési eljárások során tanúsított magatartások vonatkozásában." Hozzátették: a GVH vizsgálhatta volna a 2014. évet, amelytől azonban elállt. Ezt azzal magyarázták, hogy a múlt évi jogsértés bizonyításához szükség lenne a korábbi időszak vizsgálatára, amely nélkül az eljárás folytatásához fűződő közérdek bizonytalanná válik. A közérdeket az szolgálja jobban, ha a GVH az erőforrásait a hasonló bizonytalansággal nem érintett, egyéb jogsértésekkel szembeni hatékony fellépésre fordítja - emelték ki.

"Természetesen együtt döntöttünk az árakról, hiszen azokat együtt nyújtottuk be"

Horváth Ferenc, az Alcufer Kft. ügyvezetője az eljárás megkezdése után a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott: a kartell feltételezése nonszensz, hiszen a hulladékkereskedők konzorciumi formában jelentkeztek a tenderekre, ráadásul az E-hull révén egymást kapcsolt vállalkozásnak is minősítették. "Természetesen együtt döntöttünk az árakról, hiszen azokat együtt nyújtottuk be" - jelentette ki.

Az OHÜ tavasz szeptemberben azt közölte, hogy ha az eljárásban a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény vagy az Európai Unió működéséről szóló szerződés rendelkezéseinek nyilvánvaló megsértését észleli vagy ilyen cselekményt alapos okkal feltételez, azt haladéktalanul jelzi a Gazdasági Versenyhivatalnak. Az ügynökség azonban ebben az esetben nem észlelt olyan jelenséget, amely alapján a GVH felé jelzéssel élt volna - tették hozzá.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tisztességtelen reklám miatt büntet a hivatal »