-->

Waberer's: ez lehet az ötödik blue chip

| forrás:
GazdaságTV.hu
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hangos volt ma reggel a csengő a BÉT-en - parketten a Waberer's. A Waberer's vezetői ünnepélyes csengetéssel indították el a kereskedést a Budapest Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán. A logisztikai cég a hatodik legnagyobb kapitalizációjú cég lett a parketten, és akár az ötödik legnagyobb súllyal kerülhet a BUX-kosárba. Ünneplős volt a reggel.

Prémium kategória

Az ünnepélyes kereskedésindító csengetést követően Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég sikeres részvénykibocsátási tranzakcióját követően a részvényekkel a prémium kategóriában kereskednek.

A tranzakció teljes értéke meghaladta a 24 milliárd forintot, a társaság 3 millió új részvény kibocsátásával 15,5 milliárd forint friss tőkét vont be, amelynek egy részét a lengyel Link fuvarozócég felvásárlására fogják használni.

A tranzakció során 860 ezer részvényt jegyeztek a lakossági befektetők, 4,4 milliárd forint értékben. Kiemelte, hogy a bevezetés mérföldkő a BÉT életében, ilyen méretű tranzakcióra utoljára csaknem két évtizede volt példa: 1999-ben az Antenna Hungária tőzsdei bevezetéséhez kapcsolódó tranzakció volt hasonló nagyságrendű. Ennél nagyobb piaci értékkel rendelkező vállalat 1997-ben jelent meg utoljára a BÉT-en, a Matáv.

Kedvező a befektetési környezet

A BÉT elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy a magyarországi befektetési környezet kedvező, a tőzsde teljesítménye 2015 elejéhez képest több mint megduplázódott, a BUX 114 százalékos növekedést mutat. Ez egyrészt a magyar gazdaság teljesítményére, másrészt a tőzsdén jegyzett vállalatok teljesítményére vezethető vissza.

Csak júniusban hatszor döntött rekordot a BUX. A forgalom az első félévben 20 százalékkal emelkedett a tavalyi év átlagához képest - jelezte. Végh Richárd a Waberer'sről elmondta: a fuvarozással foglalkozó cégcsoport Magyarország 50 legnagyobb vállalata közé tartozik az árbevétele alapján, piacvezető Európában a szegmensében, és közel hétezer dolgozót foglalkoztat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkenő forgalomban erősödött a mutató »