Weidmann: kockázatos a laza monetáris politika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hiba lenne, ha az Európai Központi Bank (EKB) még jobban kinyitná a pénzcsapot - mondta pénteken a német központi bank, a Bundesbank elnöke egy frankfurti bankárértekezleten.

"Minél tovább folyik az extrém laza monetáris politika, annál kevésbé hat, és annál több kockázatos mellékhatása lesz" - hangsúlyozta Jens Weidmann. Ismét kiemelte: "nem szabad semmibe venni annak a veszélyét, hogy a kormányok hozzászoknak az alacsony kamatokhoz, és nem hajtják végre a szükséges reformokat".

Weidmann, aki az EKB kormányzó tanácsának is tagja, kifejtette: még idő kell hozzá, hogy a már meghozott intézkedések teljesen kifejtsék hatásukat. A túlzottan alacsony, éves szinten 0,1 százalékos euróövezeti inflációval kapcsolatban azt mondta, hogy azt elsősorban az olajár csökkenése magyarázza, és inkább a konjunktúra motorja mintsem a "defláció előőrse". Weidmann ezzel közvetlenül bírálta Mario Draghi elképzeléseit.

Az EKB elnöke ugyanezen a bankárkonferencián hangsúlyozta, hogy az EKB kész bevetni stimuláló eszközeinek teljes tárházát az infláció felszítása érdekében. Az eszközök közt kiemelte az EKB negatív betéti kamatait, és hangsúlyozta, hogy az eszközvásárlási program "erős és rugalmas" eszköz az EKB kezében, amelynek méretét, összetételét, időtartamát "expanzívabb fokozatra" lehet beállítani, és a körülményeknek megfelelően alakítani.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Bundesbank felkészült a legrosszabbra »