Yellen: laza marad a politika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve új elnöke folytonosságot vár a monetáris politikában a Federal Reserve nyíltpiaci bizottságától.

Nem változott Yellen véleménye

"Már akkor a bizottság tagja voltam, amikor kialakítottuk az árstabilitást és teljes foglalkoztatottságot célul kitűző stratégiánkat, és ezt most is határozottan támogatom" - fogalmazott Yellen, aki február elején váltotta Ben Bernanke előző elnököt.

Magyar idő szerint délután négykor a Fed új elnöke a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt ismerteti a Fed szokásos féléves beszámolóját. A meghallgatás kezdete előtt a Fed honlapján megjelent Yellen nyitóbeszédének szövege.

Fókuszban a munkaerőpiac

Janet Yellen szerint az amerikai gazdasági növekedés felgyorsult 2013 második felében, és decemberre a GDP növekedése éves szinten elérte a 3,5 százalékot. A gazdaság erősödése a munkaerőpiacon is érződött, 2013 júliusa óta nagyjából 1,25 millió új munkahely jött létre az Egyesült Államokban.

A munkanélküliség mérséklődött, most 6,6 százalék körül van, de a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerint még bőven van kapacitás a csökkenésre. Yellen szerint a több mint hat hónapja állást keresők nagyon nagy hányadát teszik ki a munkanélkülieknek, és sokan vannak azok is, akik részmunkaidő helyett teljes állásban szeretnének dolgozni. A Fed elnöke szerint ebből is az következik, hogy a munkanélküliség vizsgálatakor nem elég magára a főszámra koncentrálni.

Yellen beszámolója szerint 2013 végére erősödött a lakossági fogyasztás, többet költöttek a vállalkozások, nőttek a lakásárak és a részvényárfolyamok, élénkült a befektetési kedv. Az infláció alacsony, továbbra is jóval a Fed 2 százalékos hosszú távú célszáma alatt van, de a Fednél a gazdasági aktivitás és foglalkoztatottság növekedését várják 2014-ben és 2015-ben is.

Pénznyomtatás

Marad a program csökkentése és a laza politika

A monetáris politikáról Janet Yellen elmondta, hogy nem kíván változtatni a Ben Bernanke elnöksége alatt elfogadott terven. Yellen megerősítette, hogy a Fed tovább csökkenti havi kötvényvásárlási programját a mostani havi 65 milliárd dollárról, ha a gazdasági mutatók ezt indokolják.

2013 decemberben és 2014 januárban 10-10 milliárd dollárral vettek vissza a kötvényvásárlásokból, de Yellen felhívta rá a figyelmet, hogy a csökkentés üteme nincs kőbe vésve. A Fed mindig az aktuális körülmények függvényében dönt, és nem egyes számok alapján, tehát a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta és a 2 százalékos infláció csak zsinórmértékként szolgál.

A Fed vezetője megismételte, hogy a Fed a kötvényvásárlások vége után is laza monetáris politikát akar folytatni, azaz rendkívül alacsony marad az alapkamat és itt is a kötvényvásárlásoknál gyakorolt óvatossággal járnak el.

Janet Yellen elmondta, hogy a Fed tovább dolgozik az amerikai pénzügyi rendszer szabályozói környezetének megerősítésén és a bankszektor tőketartalékainak növelésén. A Fed figyelemmel kíséri a feltörekvő piacokat és az onnan eredő kockázatokat, de jelenleg nem érzékelnek komoly veszélyt az amerikai gazdaságra. A Fed új vezetője szerint a 2008-as válság óta jelentős előrelépés volt a gazdaság és a pénzügyi szektor talpra állításában, de még sok a teendő.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Növekszik a nyomás a nyomás a Huaweien »