Zöldenergia nélkül nehéz lesz a fejlődés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kelet-közép-európai országok hatalmas utat tettek meg az elmúlt 25 évben, és ez jelentős potenciált jelent a jövőben, az integráció-ellenes retorika azonban hibás lépésekhez vezethet a felzárkózóban lévő gazdaságokban - hangsúlyozta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a bank által rendezett konferencián csütörtökön, Budapesten.

Még mindig le vagyunk maradva

Suma Chakrabarti a tétlen szemlélés helyett válaszokat sürgetett a globalizáció kihívásaira, a kelet-közép-európai országokra váró feladatok között megemlítve az aktív korú lakosság számának csökkenését, az innovációs lemaradást a Nyugattal szemben és az energiaforrások alacsony hatékonyságú felhasználását.

Elmondta: a régió különböző adottsággal rendelkező országai más-más válaszokat adhatnak a kihívásokra, azonban nagy szükség van továbbra is a tőkebefektetések vonzására és a növekedés eredményeinek társadalmilag igazságos elosztására.

Gyors a megtérülés

Suma Chakrabarti rámutatott: a környezetbarát infrastruktúra-beruházások rendkívül kedvezően hatnak a gazdasági növekedésre. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint, ha egy százalékkal nő GDP-ben az infrastruktúra aránya, az átlagosan 1,5 százalékos GDP-növekedést eredményez 4 év alatt. Ez nagyon gyors megtérülés - jegyezte meg.

Kiemelte: ezekbe a technológiákba a következő évtizedben jelentősen nő a globális befektetések mennyisége, 2015-ben 5 százalékkal, csaknem 290 milliárd dollárra nőtt a megújuló energiába befektetett tőke nagysága.

Magántőke is kell a fejlesztéshez

Suma Chakrabarti felhívta a figyelmet arra is, hogy a kelet-közép-európai régióba irányuló külföldi közvetlen tőkebefektetések aránya a GDP 2 százaléka körül áll, ez még mindig elmarad a világ többi részén lévő felzárkózó országokétól, ahol 3-4 százalék ez az arány.

Kiemelte: az infrastrukturális beruházásokba és a zöld technológiák fejlesztésébe be kell vonni a magántőkét is, el kell érni, hogy az állam és a magántőke együttműködése erősödjön a jövőben.

Az EBRD elnöke kérésre azt is elmondta, hogy az EBRD kiáll a megújuló energiát használó technológiák mellett, és nem fektet be magas karbontartalmú, nem-környezetbarát technológiákba. Ezt az irányvonalat az EBRD részvényesei, a nemzeti kormányok határozták meg - tette hozzá. Elismerte, hogy a mostani alacsony olajárak mellett nagyon csábító magas karbontartalmú technológiákba fektetni, de a régió kormányai kiállnak a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalások, a fenntartható technológiák mellett.

A britek nélkül is végig kell vinni

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke az egyik panelbeszélgetés során kiemelte: bár a Brexit miatt Európa egyik legerősebb tőkepiaca "távozik" az egységes európai piacról, ennek ellenére az egységes tőkepiaci szabályozást végig kell vinni az EU-ban. Ennek során meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy egyszerűsítsék a tőzsdei kezdeményezések szabályozását, a kis- és középvállalkozások tőzsdére lépésének adminisztrációs kötelezettségeit is egyszerűbbé kell tenni, a kockázati tőkealapok szerepét erősíteni kellene. Jelezte, hogy konzultációt indítottak arról, szükség van-e egy egységes európai nyugdíjtermékre.

Valdis Dombrovskis is úgy ítélte meg: a fenntartható fejlődés elérése a zöld technológiák elterjedésének támogatását kell, hogy jelentse.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez gond, a növekedés egyszerűen zéró »

4IG 611 (-0,49 ) AKKO Invest 525 (5,42 ) ENEFI 405 (0,75 ) ESTMEDIA 123 (-0,81 ) FUTURAQUA 103 (-1,90 ) MTELEKOM 438 (-0,11 ) NORDTELEKOM 50 (-0,30 ) NUTEX 39 (-0,76 ) OPUS 290 (-0,07 ) OTP 15660 (0,19 ) RABA 1150 (-0,43 ) RICHTER 7115 (-0,07 )