Zombiállapotból ébredeznek a piacok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 5 perc

Véget ért egy, a korábbiakhoz nem hasonlítható ciklus. Ebben a ciklusban a központi bankok átvették a politikusoktól a döntéshozói szerepet, és az alacsony, illetve a negatív kamatok a mennyiségi könnyítéssel együtt - amely jóval hosszabb ideig tartott, mint ahogy azt a körülmények diktálták volna - jó kondícióban tartották a piacokat, de jelentkeztek a kevésbé kívánatos mellékhatások is. A Saxo Bank nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves kitekintésében sorra veszi a várható folyamatokat.

A tőkepiacok jelenleg zombiszerű állapotban vannak, alacsony volatilitással és szélsőséges felülértékeltséggel minden eszközosztályban, miközben nem gyorsul a növekedés, nem nő a termelékenység, az egyenlőtlenség viszont egyre nagyobb.

"A globalizált világgazdaság és különösen a központi bankok eszközvásárlási lépéseinek előnyei szinte teljes mértékbe azoknál halmozódtak fel, akik már vagyonosak voltak, miközben az átlagos gazdasági szereplők veszteségeket könyveltek el. Ezek a folyamatok vezettek a Brexithez és Trump színrelépéséhez. A hidegháború évtizedei után most új helyzet állt elő: a nacionalizmus küzd a globalizmussal. A nacionalizmus egyre nagyobb teret nyer, egyre több példát látunk arra, hogy belső problémákért külső erőket okolnak, legyenek azok a bevándorlók vagy a kereskedelmi partnerek. A kereskedelmi politikáról és protekcionizmusról szóló tárgyalások átváltottak kereskedelmi háborús készülődésbe” - mutat rá Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Új világban

Egy globális kereskedelem háborúnak és a globalizáció soha nem látott fokának következményei túlmutatnak majd a gazdasági ciklusokon. Ami a kamatokat és a központi bankok politikáját illeti, valószínűleg éppen azt éljük meg, hogy vége van annak a 35 éves trendnek, amelyet a kamatok, azaz az pénz árának csökkenése jellemzett.

A trendforduló jelentőségét érzékelteti, hogy a világban 237 billió USA-dollárnak megfelelő adósság halmozódott fel, miközben alig észrevehető a növekedés.

Ezzel egyidőben egy információtechnológiai forradalomnak is tanúi vagyunk, amelyben a technológiai vállalatok olyan méretű monopóliumokká váltak, amilyeneket utoljára a 19. században látott a világ. Ezek a monopóliumok erősebb adatgyűjtő-kapacitással rendelkeznek, mint a kormányok, ami egyenesen ijesztő. Ez most változik két unióss kezdeményezéssel is: egyrészt az Adatvédelmi Rendelettel (GDPR), másrészt a technológiai vállalatokra kivetendő 4 százalékos forgalomarányos adóval. Ezek némileg átárazzák a technológiai szektort, mivel jobban meg lesz adózva a növekedés, és többet kell költeni egy költségelemre.

Taktikai eszközallokáció

Ahogy a jelenlegi gazdasági ciklus végére érünk, egyre fontosabb szemponttá válik a tőke értékének megőrzése. De mit tegyünk ennek érdekében?

Az egyik módszer a taktikai eszközallokáció: egy stratégiai szempontok szerint felépített portfólió elemeinek a portfólión belüli súlyát a ciklus folyamán a piaci feltételeknek megfelelően változtatjuk – a hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk azokat az eszközosztályokat, amelyek egy ciklus különböző szakaszaiban jobban teljesítenek.

Anders Nysteen, pénzügyi elemző elmondta, hogy ebben a környezetben különösen fontos, hogy kellően diverzifikált portfóliónk legyen, amely az alacsony kockázatú állampapírokon és a jó minőségű részvényeken kívül tartalmaz árupiaci, ingatlan- és feltörekvő piaci kitettséget is. Egy ilyen portfólióval felkészültebben várhatjuk a piac hirtelen változásait.

„A jelenlegi negatív hitelimpulzus és a rendkívül nagy adóssághalmazt tartalmazó pénzügyi rendszer mellett a kisebb események is nagy bizonytalanságokat eredményezhetnek a piacon. Egy esetleges kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között megnövelné a kamatfelárakat, ami lassulást eredményezne a gazdaságban, mivel emelkednének a vállalatok finanszírozási költségei.”

Makrogazdaság: csökken a hitelimpulzus

Ahogy beléptünk 2018 második negyedévébe, a kiegyensúlyozott növekedés reménye egyre halványul. A világgazdaság veszített lendületéből, (a globális beszerzési menedzserindex 16 hónapos mélységbe került), és több jel is arra utal, hogy lassulás fenyegeti az Egyesült Államok gazdaságát.

Gazdasági mutatók egész sora, kezdve a Saxo Bank által igen kedvelt hitelimpulzustól a hozamgörbén keresztül a hitelkártya-csődök számáig mind egy irányba mutatnak: az Egyesült Államok gazdasága recesszió előtt áll.

Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző szerint a pénzügyi szektoron kívüli hitelezés, így a vállalati hitelezés legfrissebb adatai alapján minden okunk megvan arra, hogy azt higgyük, fogyóban van az eladósodottság csökkentésének és a monetáris politika normalizálásának lendülete. Egy oly mértékben eladósodott gazdaságban, mint az Egyesült Államok, a hitelnek kulcsszerepe van a növekedés szempontjából.

„Egyre nagyobb a távolság a piac optimista várakozásai és a gazdasági mutatók jelzései között, és ez nagy kockázatot jelent a befektetők számára. Ezek a mutatók azt mondják, hogy az Egyesült Államok a végére ért a jelenlegi gazdasági ciklusnak – ez még így önmagában nem meglepő -, és közeleg a recesszió, amelyet Trump gazdaságpolitikája nem lesz képes elhárítani.”

 Az elemzés a 2. oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Skócia függetlenné válása esetén is legalább tíz évig megtartaná a brit...

A brit adó- és vámhivatal vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Három éve nem volt ilyen gyenge a forint »