-->

Zombiállapotból ébredeznek a piacok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 5 perc

Véget ért egy, a korábbiakhoz nem hasonlítható ciklus. Ebben a ciklusban a központi bankok átvették a politikusoktól a döntéshozói szerepet, és az alacsony, illetve a negatív kamatok a mennyiségi könnyítéssel együtt - amely jóval hosszabb ideig tartott, mint ahogy azt a körülmények diktálták volna - jó kondícióban tartották a piacokat, de jelentkeztek a kevésbé kívánatos mellékhatások is. A Saxo Bank nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves kitekintésében sorra veszi a várható folyamatokat.

A tőkepiacok jelenleg zombiszerű állapotban vannak, alacsony volatilitással és szélsőséges felülértékeltséggel minden eszközosztályban, miközben nem gyorsul a növekedés, nem nő a termelékenység, az egyenlőtlenség viszont egyre nagyobb.

"A globalizált világgazdaság és különösen a központi bankok eszközvásárlási lépéseinek előnyei szinte teljes mértékbe azoknál halmozódtak fel, akik már vagyonosak voltak, miközben az átlagos gazdasági szereplők veszteségeket könyveltek el. Ezek a folyamatok vezettek a Brexithez és Trump színrelépéséhez. A hidegháború évtizedei után most új helyzet állt elő: a nacionalizmus küzd a globalizmussal. A nacionalizmus egyre nagyobb teret nyer, egyre több példát látunk arra, hogy belső problémákért külső erőket okolnak, legyenek azok a bevándorlók vagy a kereskedelmi partnerek. A kereskedelmi politikáról és protekcionizmusról szóló tárgyalások átváltottak kereskedelmi háborús készülődésbe” - mutat rá Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Új világban

Egy globális kereskedelem háborúnak és a globalizáció soha nem látott fokának következményei túlmutatnak majd a gazdasági ciklusokon. Ami a kamatokat és a központi bankok politikáját illeti, valószínűleg éppen azt éljük meg, hogy vége van annak a 35 éves trendnek, amelyet a kamatok, azaz az pénz árának csökkenése jellemzett.

A trendforduló jelentőségét érzékelteti, hogy a világban 237 billió USA-dollárnak megfelelő adósság halmozódott fel, miközben alig észrevehető a növekedés.

Ezzel egyidőben egy információtechnológiai forradalomnak is tanúi vagyunk, amelyben a technológiai vállalatok olyan méretű monopóliumokká váltak, amilyeneket utoljára a 19. században látott a világ. Ezek a monopóliumok erősebb adatgyűjtő-kapacitással rendelkeznek, mint a kormányok, ami egyenesen ijesztő. Ez most változik két unióss kezdeményezéssel is: egyrészt az Adatvédelmi Rendelettel (GDPR), másrészt a technológiai vállalatokra kivetendő 4 százalékos forgalomarányos adóval. Ezek némileg átárazzák a technológiai szektort, mivel jobban meg lesz adózva a növekedés, és többet kell költeni egy költségelemre.

Taktikai eszközallokáció

Ahogy a jelenlegi gazdasági ciklus végére érünk, egyre fontosabb szemponttá válik a tőke értékének megőrzése. De mit tegyünk ennek érdekében?

Az egyik módszer a taktikai eszközallokáció: egy stratégiai szempontok szerint felépített portfólió elemeinek a portfólión belüli súlyát a ciklus folyamán a piaci feltételeknek megfelelően változtatjuk – a hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk azokat az eszközosztályokat, amelyek egy ciklus különböző szakaszaiban jobban teljesítenek.

Anders Nysteen, pénzügyi elemző elmondta, hogy ebben a környezetben különösen fontos, hogy kellően diverzifikált portfóliónk legyen, amely az alacsony kockázatú állampapírokon és a jó minőségű részvényeken kívül tartalmaz árupiaci, ingatlan- és feltörekvő piaci kitettséget is. Egy ilyen portfólióval felkészültebben várhatjuk a piac hirtelen változásait.

„A jelenlegi negatív hitelimpulzus és a rendkívül nagy adóssághalmazt tartalmazó pénzügyi rendszer mellett a kisebb események is nagy bizonytalanságokat eredményezhetnek a piacon. Egy esetleges kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között megnövelné a kamatfelárakat, ami lassulást eredményezne a gazdaságban, mivel emelkednének a vállalatok finanszírozási költségei.”

Makrogazdaság: csökken a hitelimpulzus

Ahogy beléptünk 2018 második negyedévébe, a kiegyensúlyozott növekedés reménye egyre halványul. A világgazdaság veszített lendületéből, (a globális beszerzési menedzserindex 16 hónapos mélységbe került), és több jel is arra utal, hogy lassulás fenyegeti az Egyesült Államok gazdaságát.

Gazdasági mutatók egész sora, kezdve a Saxo Bank által igen kedvelt hitelimpulzustól a hozamgörbén keresztül a hitelkártya-csődök számáig mind egy irányba mutatnak: az Egyesült Államok gazdasága recesszió előtt áll.

Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző szerint a pénzügyi szektoron kívüli hitelezés, így a vállalati hitelezés legfrissebb adatai alapján minden okunk megvan arra, hogy azt higgyük, fogyóban van az eladósodottság csökkentésének és a monetáris politika normalizálásának lendülete. Egy oly mértékben eladósodott gazdaságban, mint az Egyesült Államok, a hitelnek kulcsszerepe van a növekedés szempontjából.

„Egyre nagyobb a távolság a piac optimista várakozásai és a gazdasági mutatók jelzései között, és ez nagy kockázatot jelent a befektetők számára. Ezek a mutatók azt mondják, hogy az Egyesült Államok a végére ért a jelenlegi gazdasági ciklusnak – ez még így önmagában nem meglepő -, és közeleg a recesszió, amelyet Trump gazdaságpolitikája nem lesz képes elhárítani.”

 Az elemzés a 2. oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kritikus ellenállását közelítette meg a BUX »