Zuhant a kínai beruházások értéke Európában

| forrás:
MTI/dpa
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az első hat hónapban 80 százalékkal esett a kínai beruházások értéke Európában 2018 első feléhez képest - írja hétfőn közzétett fél éves jelentésében az Ernst&Young tanácsadó cég.

Kína 2,4 milliárd dollár fektetett be európai vállalatokba az év első felében, beleértve 81 akvizíciót és részvénypakett vásárlást, de legtöbbjük igen kis volumenű üzlet volt - jegyzi meg az Ernst&Young. Kína nem hajtott végre egyetlen akvizíciót sem Németországban, és csak 505 millió dollárt fektetett be német vállalatokba, míg tavaly befektetéseinek értéke elérte a 10 milliárd dollárt.

A tanácsadó cég úgy értékeli, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a kínai gazdaság lehűlése volt a befektetések visszaesésének fő oka, de szerepe volt annak is, hogy Európában növekvő ellenérzéssel fogadják a kínai tőkét. Németország tavaly decemberben korlátozta a külföldi tőke behatolását, az új szabályok szerint a kormány megvétózhatja, hogy külföldi cégek 10 százaléknál nagyobb részesedést szerezzenek nemzetbiztonsági szempontból fontos vállalatokban. Kína 2016-ban vállalatfelvásárlással rekordöszeget, 85 milliárd dollárt fektetett be Európában. Kínának kinyilvánított szándéka, hogy 2050-ig lehagyja Európát és Japánt a technológiai szektorban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elkészült az Oroszlány-Tatabánya kerékpárút »