Elengedhetetlen a kisebb cégek versenyképessé tétele

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kis- és közepes vállalkozások gazdasági szerepének fontosságára hívták fel a figyelmet az Exportfejlesztési Világfórum (WEDF) előadói, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója, akik Áder János köztársasági elnök után beszéltek a Közép-Európában első alkalommal megrendezett esemény szerdai megnyitóján Budapesten.

A beszállítói hálózat a cél

Szijjártó Péter megerősítette, a kormány célja, hogy az exportban radikálisan növekedjen a kis- és közepes vállalkozások súlya. A kormány ezért segíti a cégek versenyképességének javítását, illetve támogatást nyújt ahhoz is, hogy ezek a társaságok bekerüljenek a nagy multinacionális vállalatok beszállítói hálózatába - mondta.

A vízgazdaság, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar azok az ágazatok, amelyekben a magyar vállalkozások leginkább fel tudják venni a versenyt a külpiacokon - vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság nagymértékben a kivitelre támaszkodik, a GDP-arányos export eléri a 90 százalékot.

A versenyképesség, mint húzóerő

Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója úgy vélekedett, hogy minél versenyképesebbek a kis- és közepes vállalatok egy országban, annál erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés. Elmondta, segíteni kell ezeket a társaságokat ebben a folyamatban, ami elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a logisztika fejlesztésével, a működő tőkéhez való hozzájutással érhető el.

Abban is támogatni kell a kisebb társaságokat, hogy megértsék, átlássák, milyen termékekre van igény a nemzetközi piacokon - jegyezte meg az igazgató.

Akár exportról, akár befektetésekről legyen szó, kemény versenyben vannak az országok egymással - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország ebbe a megmérettetésbe úgy lépett be, hogy Európa legalacsonyabb vállalkozói adóját és személyi jövedelem adóját biztosítja, illetve támogatja azokat a nemzetközi vállalatokat, amelyek befektetéseket hoznának ide vagy azokat a cégeket, amelyek termékeiket külföldön értékesítenék - tette hozzá.  

Bátor lépések

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy néhány éve Magyarország az unióban "a probléma része volt, hihetetlen gazdasági mutatókkal rendelkezett és az IMF gyámsága alatt állt", és ezen a helyzeten szavai szerint bátor, nem konvencionális lépésekkel sikerült változtatni, amelyek nagymértékben arra támaszkodtak, hogy milyenek az exportlehetőségek.

A 2010 utáni politika bebizonyította, hogy lehetséges a fiskális fegyelmet javítani, és közben a gazdasági növekedést is erősíteni, s ezzel rácáfolt arra a gazdasági beidegződésre, miszerint a kettő közül választani kell - hangsúlyozta a miniszter.  

Mély integráció

Magyarország mélyen integrált az Európai Unióban, a kereskedelme 78 százalékát a közösségi országokkal bonyolítja le, és ezen belül 27 százalékot Németországgal, amely az európai gazdaság gerincét adja - jegyezte meg Szijjártó Péter. Azt is hozzátette: a négy közép-európai ország és Németország között a kereskedelmi forgalom nagyobb, mint a német-francia áruforgalom.

Az Európai Uniós sikere létfontosságú Magyarország számára, ezért is szeretnénk, ha felgyorsítanák a tárgyalásokat a szabadkereskedelemről, amely megállapodások nélkül lehetetlen visszaszerezni a közösség elveszett versenyképességét - összegezte a külgazdasági és külügyminiszter utalván arra is, hogy az Unió legutóbb hat éve tudott szabadkereskedelmi egyezményt tető alá hozni.

Szabad kereskedelem

Arancha González előadásában megjegyezte, hogy a szabad kereskedelmet jelenleg kétkedés övezi, és hajlamosak megfeledkezni arról az emberek, hogy az árucsere alapvetően hozzájárult a jóléthez, ösztönzi például az innovációt. A szabad piacok elősegítették a növekedést, ma alacsonyabb az extrém szegénységben élők aránya a világon, mint bármikor - tette hozzá a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója.

A kereskedelem, ha a javunkat is szolgálja, sokan nem részesültek annak előnyeiből - jegyezte meg az igazgató utalva arra, hogy hátrányos helyzetben vannak például azok, akik csak feldolgozatlan termékeket tudnak exportálni. Nem a piacokat kell bezárni, hanem a kereskedelmet kell a fenntartható jólét szolgálatába állítani - tette hozzá.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mars - avagy egy hihetetlen teljesítmény »

4IG 3520 (-1,12 ) ALTEO 710 (2,16 ) ALTERA 790 (-0,63 ) APPENINN 615 (-0,65 ) BIF 1900 (-0,52 ) CIGPANNONIA 422 (-3,43 ) EHEP 2060 (5,64 ) ELMU 27200 (0,74 ) ENEFI 198 (-7,48 ) ESTMEDIA 120 (13,21 ) FHB 580 (-2,03 ) FUTURAQUA 61 (-4,39 ) GSPARK 3350 (1,21 ) KONZUM 3160 (-2,47 ) KULCSSOFT 1210 (-3,20 ) MASTERPLAST 630 (0,80 ) MOL 2652 (-1,56 ) MTELEKOM 414 (0,12 ) NORDTELEKOM 44 (-3,72 ) NUTEX 36 (-3,19 ) OPUS 702 (-1,27 ) ORMESTER 1750 (1,74 ) OTP 9740 (-2,06 ) OTT1 298 (2,76 ) PANNERGY 690 (-1,43 ) PLOTINUS 5950 (6,25 ) RABA 1395 (-1,76 ) RICHTER 5280 (-1,03 ) SET Group 257 (-1,53 ) WABERERS 3430 (0,29 ) ZWACK 17600 (-0,28 )