Hitelprogram indul hátrányos helyzetű kkv-knak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mikro-, kis és középvállalkozásoknak szóló új hiteltermék elindítását jelentette be, összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel. A Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció elsősorban olyan vállalkozások számára kínál beruházási célú finanszírozást, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez. A forrás az MFB pályázatán nyertes pénzügyi vállalkozásokon keresztül érhető el.

Hiány a piacon

Az MFB felmérése szerint közel 45 ezer olyan vállalkozás van Magyarországon, melyek összesen csaknem 900 milliárd forint összegű, vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni, vagy nem illeszkedik az üzletpolitikájukhoz.

A most elindított MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció azt hivatott biztosítani, hogy például a cégméretből, a vállalkozás életkorából vagy bizonyos tevékenységekből fakadó eddigi hátrányos megkülönböztetés csökkenjen és ezek a vállalkozások is részesülhessenek hitel-forrásokból.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte: az MFB számára stratégiai cél, hogy feltérképezze és lefedje a piaci hiányosságokat. Az MFB úgy számol, hogy a jelenleg nem finanszírozott igények lefedése – a terület sajátosságaihoz igazított kockázatkezelési stratégia mellett – jelentősen hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez. A piaci hiányosságokat célzó termék segítségével számos vállalkozás érheti el azt a szintet, ahol már kereskedelmi banki piaci finanszírozást is sikerrel igényelhet a további fejlődéshez – tette hozzá Bernáth Tamás.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció most piacra lépő, első szakaszában 20 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére beruházási célú hitelügyletek megvalósítására.

A Konstrukció keretében hitelfelvevő lehet minden olyan magyar KKV, amely nem agrár besorolású, és megfelel a vonatkozó Termékleírásban foglalt egyéb igénybevételi feltételeknek. Az igényelhető hitel minimális összege 1 millió forint, maximális összege pedig 100 millió forint. A hitel már 10 százalékos saját erővel elérhető, és akár 10 éves futamidőre is igénybe vehető.

Megújuló programok

Az MFB a hitelprogram közvetítésére nyolc pénzügyi közvetítő társasággal kötött szerződést. Krisán László, az MFB pályázatán sikerrel induló KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint a pénzügyi vállalkozások fontos szerepet tölthetnek be a vállalkozások finanszírozása terén, mivel valódi, az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelő megoldásokat tudnak nyújtani. Működési kultúrájukból, szervezetük méretéből adódóan azokat a főként mikro-és kisvállalkozásokat is forráshoz juttathatják, amelyek alapvetően nem számítanak a kereskedelmi bankok célpiacának.

Az új MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció mellett több ponton megújult a keretét adó MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 (VFP), továbbá az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztés Finanszírozási Program (KKFP) is.

Az új ügyletek vonatkozásában mindkét programnál a korábbihoz képest alacsonyabb refinanszírozási kamatfelár kerül bevezetésre és csökken a maximális hitelintézeti kamatfelár is. A kedvezőbb árazási feltételek a várakozások szerint egyebek mellett tovább növelhetik a mikro-, kis-és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepét és elősegíthetik innovációs és beszállítói tevékenységük erősödését, valamint kedvező hatással lehetnek a közösségi közlekedés fejlesztésére is.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukcióról, illetve az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 (VFP) részleteiről a www.mfb.hu oldalon tájékozódhatnak.

A hitelprogram közvetítésében részt vevő pénzügyi vállalkozások:
-BG Finance Zártkörűen Működő Részvénytársaság
- Bohemian Financing Zártkörűen Működő Részvénytársaság
- CARION Finanszírozási Centrum Zártkörűen Működő Részvénytársaság
- Első Hitelkapu Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság
- Hitelpont Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság
- InHold Pénzügyi Zártkörűen működő részvénytársaság
- KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zártkörűen Működő Részvénytársaság
- Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lubickolnak az optimizmusban a középvállalkozások »