Kockázati tőke nagyvállalattól: álom vagy valóság?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a nagyvállalatok és a bankok. A Venture Capital Summit konferencia résztvevői a pénzügyi világ kiválóságaitól kaphatnak hasznos tippeket befektetési stratégiájuk hatékony megvalósításához, az ötletemberek pedig megtudhatják, miképp szerezhetnek tőkeerős, vállalati befektetőt álmaik megvalósításához; április 24-én számos szakmai titokra derül fény.

A biztos bevétellel kecsegtető és már rég bejáratott főtevékenységekhez képest a kockázati tőkebefektetés akár felesleges erőforrás pazarlásnak is tűnhet egy bank, vagy egy nagyvállalat esetében, már csak a méretkülönbségek miatt is, hiszen egy tipikus startup csupán néhány főből áll; ezzel szemben a vállalat menedzsmentje napi szinten hoz döntéseket akár a teljes befektetés mértékénél nagyságrendekkel nagyobb összegekről.

Vajon csak pénzügyi hobbiként vagy a növekedési stratégia organikus részeként tekint egy nagyvállalat a befektetések eredményeképpen cseperedő és néha bizony elbukó portfólió cégekre?

A Venture Capital Summit konferencia első kerekasztal beszélgetésén a hazai kockázati tőkepiac nagyvállalati szereplői - dr. Bacsa György (MOL), Bánfi Zoltán (MKB Bank), Huszár András (MVM) és Wolf László (OTP Bank) – vitatják meg a moderátor, dr. Bajorfi Ákos (Noerr Legal) vezetésével, hogy miért fontos az innováció egy óriás vállalatnak, mit tud a tőkén felül cserébe nyújtani portfólió cégeinek; mennyire tekinti azokat a vállalat részének, és miképp oldhatók fel az eltérő érdekekből származó konfliktusok az alapítókkal és társbefektetőkkel az esetleges exit vagy a vállalatba történő integráció kapcsán?

Az ebéd utáni kerekasztal beszélgetéseken a szakmai hazai nagyágyúi értekeznek a kockázati befektetők számára legfontosabb kérdésekről. Molnár András (Portfolion), Szűcs Gergely (Valor), Vitán Gábor (Venturio) és a vita irányítója, dr. Tóásó Bálint (KPMG) arról beszélgetnek, hogy egy startup esetében milyen értékelést tartanak elfogadhatónak, illetve, hogy honnan jönnek az igazán jó üzletek. A befektető számára talán a legfontosabb kérdés, hogy a sikeres építkezés végén ki tud-e szállni nyereségesen az üzletből. Straub Elek (Day One Capital), Szigeti Károly (Central Fund), Wildner Ágost (PBG FMC) a helyes Exit stratégia meghatározásáról, illetve a befektetési célpontok kiválasztásáról beszélgetnek; a beszélgetést dr. Fehérváry Ákos (Baker McKenzie) moderálja.

Két ismert nemzetközi szakember is előadást tart az eseményen. Jeff Lynn (seedrs.com, London) az új európai magántőke piacának kialakulását és potenciálját mutatja be, Jason Weiss (Axis Innovation, Tel Aviv) pedig arról beszél, hogy milyen módon értheti meg egymást még jobban a befektető és a startup menedzsmentje a befektetés korai szakaszában, hogyan tehető gördülékenyebbé az együttműködés, hatékonyabbá a vállalkozás. Jason esettanulmányokon keresztül mutat meg jó és rossz befektetői mintákat, úgyhogy garantáltan izgalmas és tanulságos történeteket hallhatnak a résztvevők.

Új kockázati tőkelapok indulnak. Az MKB Fintechlab inkubátor program elindítása óta az MKB több, új kockázati tőkealap létrehozásáról döntött, a Venture Capital Summit-on erről Bánfi Zoltán (MKB Bank) beszél. Csuhaj V. Imre a Széchényi Tőkealap-kezelő Zrt.-hez került új tőkealapokat és az így 63 milliárd összegűre duzzadt portfólióhoz kapcsolódó lehetőségeket mutatja be a előadásában. Oszkó Péter (OXO csoport) a hazai és régiós piacokon való terjeszkedéshez és a befektetések hatékony működtetéséhez fűződő tapasztalatait osztja meg a közönséggel, míg Albrecht Ottó (Cashline Zrt, Valor Zrt.) tulajdonosi szemmel elemzi a hazai kockázati tőke ökoszisztémát és ad tanácsokat a kockázati tőkebefektetések vagy private equity világa felé kacsintgató kezdő és haladó befektetőknek.

A Venture Capital Summit-on a jelentősebb befektetői, alapkezelői, banki és pénzügyi intézmények felsővezetői és tanácsadói mellett venture capital és private equity szakemberek vesznek részt. A csúcskonferencia látogatói a szakmai hazai és nemzetközi nagyágyúival találkozhatnak, a kávészünetek és ebéd ideje alatt is bővíthetik szakmai ismereteiket és piaci kapcsolataikat.

Helyszín: Budapest Music Center, 1093 Budapest, IX. kerület Mátyás u. 8.
Időpont: 2018. április 24.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Nem jött ezen a héten lényeges hír sem a Brexittel, sem az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Válság előtti szinten a lakáshitelezés

A pénzintézetek által a Magyarországon kihelyezett új lakáshiteleknél...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zombiállapotból ébredeznek a piacok »

4IG 2120 (-0,93 ) ALTEO 720 (0,70 ) ALTERA 775 (0,65 ) ANY 1410 (0,36 ) APPENINN 698 (-2,92 ) BIF 1930 (-0,52 ) CIGPANNONIA 456 (-0,98 ) ESTMEDIA 104 (7,59 ) FHB 622 (-1,27 ) FUTURAQUA 64 (5,28 ) GSPARK 3550 (1,43 ) KONZUM 3320 (-2,06 ) KULCSSOFT 1340 (4,69 ) MASTERPLAST 645 (-0,77 ) MOL 3006 (-1,44 ) MTELEKOM 457 (0,44 ) NORDTELEKOM 50 (-0,80 ) NUTEX 49 (19,51 ) OPUS 714 (-1,52 ) OTP 11310 (-0,79 ) OTT1 294 (-0,34 ) PANNERGY 762 (-0,26 ) RABA 1380 (-0,36 ) RICHTER 5285 (-0,66 ) SET Group 283 (-0,70 ) ZWACK 17450 (0,58 )