Mindenkit lekörözünk lízingelésben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Folytatódik a növekedés a magyarországi lízingpiacon, az év első kilenc hónapjában a lízingcégek 428 milliárd forintot helyeztek ki, ami 19 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában elért teljesítményt - derül ki a Magyar Lízingszövetség összefoglalójából.

Masszív növekedés

A szövetség hétfői tájékoztatása szerint a piacbővülést az is mutatja, hogy a kihelyezett összeg meghaladja a 2014-es egész éves összeget, 2015 azonos időszakához képest pedig 40 százalékos az emelkedés. Az idei bővülés meghaladja majd a szervezet 5 százalékos növekedést jelző év eleji prognózisát - idézi a közlemény Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét.

A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró. A gépjárműveknél az európai átlagos növekedés valamivel 10 százalék alatt van, Magyarországon 18 százalék, a termelőeszközöknél pedig az európai bővülés 12 százalék, míg a magyar 20 százalékos az első háromnegyed évben.

A környező országok lízingpiacain általában 10 százalék körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban, a magyar piac tehát kifejezetten jól teljesített.

Az összefoglaló szerint a különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillér továbbra is a járműfinanszírozás. A személy- és kis haszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A magánszemélyeknél már 33 százalékos a lízingfinanszírozás aránya, szemben a múlt év végi 30 százalékkal. A nagy haszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. A gépek és berendezések részpiacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

A cégek pörgetik a piacot

Az emelkedés a vállalkozások beruházási kedvével magyarázható. Azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás választja nem csak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást. A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett.

Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank növekedési hitelprogramja, amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent. A lízingszövetség szakemberei a következő időszakban további bővülést várnak, bár a dinamika lassulhat - közölték.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »