Öt rossz szokás, ami korlátozza az agyunk teljesítményét

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Hajlamosak vagyunk arra, hogy "túlagyaljuk a dolgokat"? Mindig tucatnyi dolgot csinálunk párhuzamosan? Inkább kevesebbet alszunk, hogy jusson idő mindenre? Azt gondoljuk, ez a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy mindig a maximumon teljesítsünk? Akkor ideje lerombolni a tévhiteket. Ezek ugyanis csak akadályoznak minket abban, hogy a képességeinkből kihozhassuk a legtöbbet.

Az embereknek csodálatos képességük van az elemzésre, az információfeldolgozásra és a problémák megoldására. Az agyunk a termelékenység legfontosabb eszköze. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tud akár ellenünk is dolgozni: túl-, vagy éppen alulműködése könnyen szabotálhatja a terveinket, hátráltathat minket céljaink elérésében. Pedig ezt megakadályozhatnánk. A cnbc.com gyűjtése alapján bemutatjuk azokat a rossz szokásokat, amelyeknek ideje búcsút intenünk.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ne rágódjunk a múlton!

A félelem és a kétség gyengít. Ha a múlttal foglalkozunk, akkor nehéz lesz előre haladni.

A régi történéseket már nem tudjuk megváltoztatni, azok viszont hatással lehetnek ránk, ha folyton rajtuk gondolkodunk. A múlt sérelmeiből táplálkozó szorongások ugyanis képesek felülírni a gondolatainkat és tetteinket is: ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra, ugyanazokat a hibákat követjük el, és közben egy masszív gátat építünk a kreativitásunk és az innovatív gondolataink elé.

Szóval ezúttal próbáljunk meg úgy egy új fejezetet kezdeni az életünkben, hogy nem lapozgatunk vissza a korábbi jelenetekhez és nem másoljuk le azokat!

Elő a pozitív gondolatokkal!

A modern pszichológia szerint egyre gyakoribb az úgynevezett “emocionális fertőzés” jelensége, ami könnyen visszavetheti kreativitásunkat, proaktivitásunkat és a munkánkban nyújtott teljesítményünket.

De mi is az az emocionális fertőzés? Ez annyit jelent, hogy előbb-utóbb mi is úgy kezdünk viselkedni és gondolkodni, ahogy a minket körülvevő emberek. 

Épp ezért érdemes inkább a pozitív kisugárzású személyek társaságát keresni, főleg, amikor mélyponton vagyunk.

Mondjuk nemet a stresszre!

Az idegkutatók felfedezése szerint a krónikus stressz károsítja az agyat. Mivel az agyunk létfontosságú mindenféle munka elvégzéséhez, mondhatjuk, hogy a túlzott idegesség nem hogy nem tesz jót, de egyenesen rontja a teljesítményünket. 

Itt felmerülhet a kérdés: de mégis hogyan ne stresszeljünk, ha ilyen feszített munkarendben, ennyi feladat között és ennyi élethelyzetben kell egyedül helytállnunk?

Teljesen a nullára csökkenteni a stressz-szintet talán nem is lehet, a cél legyen inkább az, hogy a minimumon tartjuk.

Hogyan? Hát úgy, hogy keresünk egy olyan hobbit, ami kikapcsolja az agyunkat és feltölti a lelkünket. Warren Buffett például ukulelézik. Ha jobb ötletünk nincs, próbáljuk ki mi is ezt!

Elég volt a multitasking-ból!

Ha több dolgot csinálunk egyszerre, az azért jó, mert rengeteg időt megtakarítunk, és közben annyira koncentrálnunk kell, hogy minden feladatban hatékonyabbak tudunk lenni - gondolhatják sokan.

Az agyunk valóban meg is próbálkozik ezzel, viszont a pontosságot már nem tudja garantálni, így gyakorlatilag pont a minőség rovására megy majd a “mennyiségi” munka egy időben történő elvégzése. 

Tanuljunk meg inkább fontossági sorrendet felállítani, és maximum az első 5 legfontosabb feladatba kezdjünk bele! A többi ráér - véli Warren Buffet.

Ne vonjuk meg magunktól az alvást!

Az elfoglalt emberek sokszor úgy teremtenek több időt a végeláthatatlan feladatfolyam elvégzéséhez, hogy kevesebbet alszanak. Ezt néha, egy-egy sürgető határidő miatt még be is lehet játszani, de ha rutinszerűvé válik, hogy alig alszunk, az az életünk minden területére kihat: ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek leszünk a környezetünkkel, nehezebben koncentrálunk a munkánkra, ráadásul még az egészségi állapotunk is romolhat.

A világ legsikeresebb emberei között a későn fekvés helyét inkább a korán kelés vette át: úgy vélik, sokkal jobb, ha a munkaidőnk előtti néhány órát használjuk ki, mint ha munka után, fáradtan és kedvetlenül vetnénk még bele magunkat az egyéb feladatainkba.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Ütik, vágják egymást a vámlovagok

Régi fogalom került elő: a vámháború. Donald Trump, USA elnök indította a...

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevés van belőlük, és egymástól lopkodják »

4IG 3660 (2,23 ) ALTEO 675 (-2,88 ) ALTERA 790 (-0,63 ) ANY 1310 (-0,76 ) APPENINN 588 (1,38 ) BIF 1930 (1,05 ) CIGPANNONIA 425 (-1,16 ) CSEPEL 896 (-0,22 ) ELMU 27400 (-0,72 ) EMASZ 25000 (-0,79 ) ENEFI 180 (-4,76 ) ESTMEDIA 124 (-19,81 ) FORRAS/T 1400 (-0,71 ) FUTURAQUA 50 (-1,96 ) GSPARK 3400 (0,89 ) KONZUM 2950 (1,90 ) MASTERPLAST 635 (-1,55 ) MOL 2626 (-1,28 ) MTELEKOM 406 (-0,73 ) NORDTELEKOM 38 (-0,26 ) NUTEX 55 (-11,29 ) OPUS 620 (0,98 ) ORMESTER 1660 (3,11 ) OTP 9970 (-1,68 ) OTT1 255 (-2,30 ) PANNERGY 688 (0,88 ) RICHTER 4680 (-2,34 ) SET Group 262 (-1,13 ) TAKAREK 612 (-4,38 ) WABERERS 3300 (-1,79 ) ZWACK 16550 (-5,70 )