Öt rossz szokás, ami korlátozza az agyunk teljesítményét

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Hajlamosak vagyunk arra, hogy "túlagyaljuk a dolgokat"? Mindig tucatnyi dolgot csinálunk párhuzamosan? Inkább kevesebbet alszunk, hogy jusson idő mindenre? Azt gondoljuk, ez a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy mindig a maximumon teljesítsünk? Akkor ideje lerombolni a tévhiteket. Ezek ugyanis csak akadályoznak minket abban, hogy a képességeinkből kihozhassuk a legtöbbet.

Az embereknek csodálatos képességük van az elemzésre, az információfeldolgozásra és a problémák megoldására. Az agyunk a termelékenység legfontosabb eszköze. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tud akár ellenünk is dolgozni: túl-, vagy éppen alulműködése könnyen szabotálhatja a terveinket, hátráltathat minket céljaink elérésében. Pedig ezt megakadályozhatnánk. A cnbc.com gyűjtése alapján bemutatjuk azokat a rossz szokásokat, amelyeknek ideje búcsút intenünk.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ne rágódjunk a múlton!

A félelem és a kétség gyengít. Ha a múlttal foglalkozunk, akkor nehéz lesz előre haladni.

A régi történéseket már nem tudjuk megváltoztatni, azok viszont hatással lehetnek ránk, ha folyton rajtuk gondolkodunk. A múlt sérelmeiből táplálkozó szorongások ugyanis képesek felülírni a gondolatainkat és tetteinket is: ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra, ugyanazokat a hibákat követjük el, és közben egy masszív gátat építünk a kreativitásunk és az innovatív gondolataink elé.

Szóval ezúttal próbáljunk meg úgy egy új fejezetet kezdeni az életünkben, hogy nem lapozgatunk vissza a korábbi jelenetekhez és nem másoljuk le azokat!

Elő a pozitív gondolatokkal!

A modern pszichológia szerint egyre gyakoribb az úgynevezett “emocionális fertőzés” jelensége, ami könnyen visszavetheti kreativitásunkat, proaktivitásunkat és a munkánkban nyújtott teljesítményünket.

De mi is az az emocionális fertőzés? Ez annyit jelent, hogy előbb-utóbb mi is úgy kezdünk viselkedni és gondolkodni, ahogy a minket körülvevő emberek. 

Épp ezért érdemes inkább a pozitív kisugárzású személyek társaságát keresni, főleg, amikor mélyponton vagyunk.

Mondjuk nemet a stresszre!

Az idegkutatók felfedezése szerint a krónikus stressz károsítja az agyat. Mivel az agyunk létfontosságú mindenféle munka elvégzéséhez, mondhatjuk, hogy a túlzott idegesség nem hogy nem tesz jót, de egyenesen rontja a teljesítményünket. 

Itt felmerülhet a kérdés: de mégis hogyan ne stresszeljünk, ha ilyen feszített munkarendben, ennyi feladat között és ennyi élethelyzetben kell egyedül helytállnunk?

Teljesen a nullára csökkenteni a stressz-szintet talán nem is lehet, a cél legyen inkább az, hogy a minimumon tartjuk.

Hogyan? Hát úgy, hogy keresünk egy olyan hobbit, ami kikapcsolja az agyunkat és feltölti a lelkünket. Warren Buffett például ukulelézik. Ha jobb ötletünk nincs, próbáljuk ki mi is ezt!

Elég volt a multitasking-ból!

Ha több dolgot csinálunk egyszerre, az azért jó, mert rengeteg időt megtakarítunk, és közben annyira koncentrálnunk kell, hogy minden feladatban hatékonyabbak tudunk lenni - gondolhatják sokan.

Az agyunk valóban meg is próbálkozik ezzel, viszont a pontosságot már nem tudja garantálni, így gyakorlatilag pont a minőség rovására megy majd a “mennyiségi” munka egy időben történő elvégzése. 

Tanuljunk meg inkább fontossági sorrendet felállítani, és maximum az első 5 legfontosabb feladatba kezdjünk bele! A többi ráér - véli Warren Buffet.

Ne vonjuk meg magunktól az alvást!

Az elfoglalt emberek sokszor úgy teremtenek több időt a végeláthatatlan feladatfolyam elvégzéséhez, hogy kevesebbet alszanak. Ezt néha, egy-egy sürgető határidő miatt még be is lehet játszani, de ha rutinszerűvé válik, hogy alig alszunk, az az életünk minden területére kihat: ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek leszünk a környezetünkkel, nehezebben koncentrálunk a munkánkra, ráadásul még az egészségi állapotunk is romolhat.

A világ legsikeresebb emberei között a későn fekvés helyét inkább a korán kelés vette át: úgy vélik, sokkal jobb, ha a munkaidőnk előtti néhány órát használjuk ki, mint ha munka után, fáradtan és kedvetlenül vetnénk még bele magunkat az egyéb feladatainkba.

Hirdetés
Szavazz!

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez lehet a kulcs a szakemberhiány enyhítéséhez »

4IG 3060 (9,29 ) ALTERA 840 (-1,75 ) ANY 1390 (-1,42 ) APPENINN 670 (-1,47 ) BIF 1930 (1,05 ) CIGPANNONIA 453 (0,22 ) CSEPEL 950 (-1,86 ) Duna House A 4060 (-2,87 ) EMASZ 26200 (0,77 ) ESTMEDIA 124 (-11,15 ) FUTURAQUA 66 (-6,52 ) GSPARK 3520 (1,15 ) KONZUM 3310 (-1,05 ) MOL 2914 (-0,34 ) MTELEKOM 453 (0,33 ) NORDTELEKOM 51 (-1,94 ) OPUS 717 (-0,42 ) OTP 11200 (-1,23 ) OTT1 292 (-1,68 ) PANNERGY 746 (-0,53 ) PLOTINUS 6800 (1,49 ) RABA 1370 (-1,79 ) RICHTER 5200 (-0,29 ) SET Group 276 (-0,36 ) WABERERS 4200 (3,45 )