Varga: a kkv-któl függ a magyar gazdaság jövője

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar gazdaság jövője az olyan kis- és közepes vállalkozásokon múlik, mint az ISO Kft. - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Szentendrén, a műanyag nyílászárókat gyártó ISO Kft. új üzemcsarnokának és bemutatótermének átadásán.

Varga Mihály szerint az ilyen fejlesztések azt jelzik, hogy a kormány által megszabott gazdaságpolitikai keretek hatékonyan elősegítik az új beruházások létrejöttét. A vállalkozási környezet javítását célzó kormányzati lépések lehetővé tették a kis- és közepes vállalkozások fejlődését - szögezte le a miniszter.

Az ISO Kft. Szentendre ipari fejlesztési övezetében 1800 négyzetméteres gyártócsarnokot, és 700 négyzetméteres irodát és bemutatótermet létesített mintegy 400 millió forintos beruházással. A fejlesztéshez összesen 165 millió forint európai uniós támogatást nyert el a vállalkozás az Új Széchenyi Terv keretében.

Kiemelkedő szerep

Varga Mihály hangsúlyozta: a kkv-k szerepe kiemelkedő a magyar gazdaságban; csaknem 2 millió embernek adnak munkát. 2012-ben a hazai össztermék (GDP) 55 százalékát állította elő ez a szektor, amelynek tavaly az exportteljesítménye és a kivitelen belüli részaránya is nőtt.

Varga Mihály

A gazdasági miniszter megjegyezte, a kkv-k további növekedésének akadálya a finanszírozás hiánya. Jelenleg a magyar vállalkozások 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, miközben a fejlett országokban 15-20 százalék ez az arány - mutatott rá. Ezért szükség van a lanyha banki hitelezési aktivitás növelésére - fűzte hozzá.

Út a támogatásokhoz

Varga Mihály jelezte: a kormány arra törekszik, hogy a most induló, 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a korábbinál könnyebben hozzá lehessen jutni a támogatásokhoz. A tervek szerint a kis- és közepes vállalkozások normatív alapon is kaphatnának támogatást.

A miniszter elmondása szerint az új szentendrei beruházás illeszkedik a kormány nemzeti épületenergetikai stratégiájába is, amelynek fő célja az épületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése. A program keretében energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz lehet állami támogatásokért pályázni. A kormány 1,1 milliárd forintot biztosít nyílászárók cseréjére és több mint 600 millió forintot háztartási nagygépek cseréjére.

Varga Mihály hozzátette, előkészítés alatt áll az a program, amelyben 5 milliárd forintot szánnak a kkv-szektor energia-megtakarításainak ösztönzésére, és egy 10 milliárd forintos panelprogram, amely nagyjából 20 ezer lakásra fog kiterjedni.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »