-->

A cukor és a tej ára esett a legjobban

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Januárban csökkentek az élelmiszerárak a világ egészét tekintve, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index 150,4 pont lett, 1,9 százalékkal maradt el a decemberi 153,4 ponttól. Tavaly januárban 16 százalékkal magasabban állt az index.

Globálisan estek az árak

A mutatót egy szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. A januári csökkenést elsősorban a cukor és a tejtermékek árának esése okozta, de valamennyi más termékfajta ára is mérséklődött.

Tavaly átlagosan 19,1 százalékkal estek a globális élelmiszerárak a piacon jelentkező többlet hatására, miközben a kereslet csökkent. A tavalyi volt a negyedik egymást követő év, amikor csökkentek az élelmiszerárak globálisan a FAO számításai szerint.

Tavaly a legnagyobb, 28,5 százalékos árcsökkenést a tejtermékeknél jegyezték fel. A húsárak 15,1 százalékkal mérséklődtek, a szemestermények 15,4 százalékkal, a cukor 21, az olajos magvak 19 százalékkal lettek olcsóbbak 2014-hez képest.

Vegyes kilátások 2016-ra

Az El Niño és az azzal összefüggő időjárási jelenségek komoly hatással lehetnek az idei gabonatermésre, főleg a déli féltekén - állapította meg a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése.

Dél-Afrikában a búzatermelés akár 25 százalékkal is visszaeshet, miközben térségünkben és Oroszországban kedvezőek a körülmények. Az Egyesült Államokban és hozzánk közelebb, Ukrajnában is kisebb lett a bevetett terület aránya. Ez utóbbit jósolják szakértők Indiában is. Bár a rizs esetében nem épp pozitívak a kilátások az Egyenlítő mentén és az attól délre található területeken hullott hol elégtelen, hol túl sok csapadéka miatt.

2015-re visszatekintve, a FAO valamelyest emelte a teljes globális gabona-előrejelzését, 2 531 millió tonnára. Ez nem meglepő, miután növekedett Kanadában és Oroszországban a gabona-, Kínában, Kanadában és Paraguayban a kukoricatermelés. A rizs esetében Kína, Vietnám és az Egyesült Államok zárt jó évet.

Ezzel párhuzamosan a korábbi becslésekhez képest visszafogottabb adatokkal álltak elő szakértők a világ a 2015-16-os szezonra vonatkozó gabonaigényéről (2 527 tonna), ami még így is közel 1 %-kal az előző évi fölött van. Növekszik az igény a búzára, főként a fejlődő országok állattenyésztői miatt, a kukoricára és a rizsre is.

A számokat összevetve megállapítható, hogy 2016 év végére 642 millió tonna gabona lesz a raktárakban – több mint a szezon kezdetén. Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kínában jelentős búzakészletek halmozódnak fel.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Novemberi szintjére ugrott a GKI bizalmi mutatója »