-->

A horvátok is vizsgálják az élelmiszereket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Horvátország is vizsgálja, hogy van-e eltérés a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Horvátországban forgalmazott termékek összetétele és minősége között - jelentette be Andrija Stampar, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója szerdán.

Három fázisban folynak a tesztek

Stampar elmondta, hogy a projektet három szakaszra osztják, a vizsgálatok elvégzésében pedig több horvát intézmény és egyetem is részt vesz. Az első fázisban 23 élelmiszeripari és öt háztartás-vegyipari - mosópor, öblítő és személyi higiénés - termék listáját határozzák meg, amelynek összeállításához 800 horvát állampolgárt kérdeznek meg. A második fázisban összehasonlítják a Németországban és Horvátországban forgalmazott azonos termékek minőségét, míg a harmadig fázisban nyilvánosságra hozzák a laboratóriumi tesztek eredményét.

"Az élelmiszerbiztonság és minőség elsődleges szempont számunkra, ezért nem akarunk kettős mércét, amikor ugyanazon termékek forgalmazásáról van szó Horvátországban vagy Nyugat-Európában" - húzta alá az igazgató.

Alacsonyabb minőségre gyanakszanak

Jelezte, hogy minden vizsgálatot szakszerűen végeznek el, és hiteles eredményeket hoznak nyilvánosságra. Egy korábban végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a horvátok 82,6 százaléka úgy véli, a multinacionális vállalatok sokkal alacsonyabb minőségű élelmiszert és italokat árulnak Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint az unió nyugati felében. A megkérdezettek 70 százaléka szerint ezen vállaltok szemében "másodrendű állampolgárok vagyunk az Európai Unióban".

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A fogyasztók nagy része elutasítja a kettős minőséget »