A mezőgazdaságnak is kedvez a keleti nyitás

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Sikerül értékesíteni a tavalyi rekordtermést, a kiváló termények és a magyar agrárdiplomácia érdeme az egyre bővülő agrárexport - mondta az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a földművelésügyi miniszter.

Van kereslet

Mezőgazdasági termékeinknek van piaca, legfőképp a gabonafélék eladása nőtt 2017 első öt hónapjában – fogalmazott Fazekas Sándor.

Kivitelünk 14 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakát, ami 3,6 milliárd eurót jelent. A külkereskedelmi többlet 30 százalékkal bővült – mondta az agrártárca vezetője.

Mindez azt mutatja, hogy az erősödő mezőgazdaság, a terméstöbblet nagyobb bevétellel és haszonnal kecsegtet - tette hozzá.

A szomszéd országok továbbra is hagyományos felvevőpiacaink. Románia, Olaszország, Németország, Ausztria, Görögország különösen búzát vásárol tőlünk, a kukoricát nagyrészt Olaszországba, Romániába értékesítjük – részletezte a kivitel szerkezetét a miniszter.

Kukorica kivitelünk másfélszeresére nőtt, közel kétmillió tonna, amit értékesítettünk, a búzaexport pedig megduplázódott az év első öt hónapjában. De tejtermékeket, növényi olajokat, feldolgozott termékeket, bort, bioetanolt is exportálunk. 

A távoli piacok is megnyíltak

Fazekas Sándor elmondta: a távoli piacokon - Kína, Japán, és jónéhány fejlődő országban - is nőtt a magyar mezőgazdasági termékek mennyisége.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a kereskedőházak, az Agrármarketing Centrum és az Földművelésügyi Minisztérium is azon dolgozik, hogy ezeket a távoli országokat is meg tudjuk hódítani, hogy a magyar termékek jussanak el ezekre a piacokra is.

A térség államai közül Magyarország rendelkezik a  legtöbb termékre szóló akkreditációval a kínai piacra. Kína a világ egyik legnagyobb élelmiszervásárlója - emelte ki.

Sokan állnak sorba, hogy Kínába szállíthassanak. Ma az exportunknak mintegy egy százaléka irányul Kínába, ennek jelentős része sertéshús, amelyből csaknem megdupláztuk a kivitelünket – hangzott el a rádióinterjúban. 

Fazekas Sándor a Kínai Népköztársaság mezőgazdasági miniszterével a közelmúltban, Szlovéniában, a 16 közép-kelet-európai ország tanácskozásán külön találkozott.

Itt is kiderült: Magyarországot kiemelt figyelem kíséri, támogatjuk azt a kínai elképzelést, hogy hazánk -  központi elhelyezkedését kihasználva - egyfajta logisztikai központja legyen a régió és Kína közötti kereskedelmi áruforgalomnak – fogalmazott az agrártárca vezetője.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szombaton folytatódik az agrárcenzus »