A tej olcsóbb, a hús drágább lett

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Májusban tovább mérséklődtek, 2009 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre csökkentek az élelmiszerárak a világ egészét tekintve - közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön.

A hús lett drágább

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index 166,8 pont lett a múlt hónapban, 2,4 ponttal, 1,4 százalékkal alacsonyabb az áprilisinál. Tavaly májushoz képest az index 46 ponttal, 22,4 százalékkal gyengült.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Tavaly az élelmiszerár-index átlagosan 202 pont volt, 3,7 százalékkal alacsonyabb a 2013. évinél. Tavaly a legnagyobb mértékben, 12,5 százalékkal a szemes termékek ára csökkent. A tejtermékek ára 7,7 százalékkal, az olajos magvaké 6,2 százalékkal, a cukoré 3,8 százalékkal mérséklődött. Tavaly csak a húsfélék ármozgását jelző index emelkedett, 8,1 százalékkal haladta meg a 2013. évit.

Kicsit nagyobb lesz a termés

A FAO csütörtökön ismertetett legújabb becslése szerint az idén 2,524 milliárd tonna lesz a szemes termények összes termésmennyisége a világon, ami 1 százalékkal elmarad a múlt évitől. A szervezet egy hónapja kisebb mennyiségre, 2,509 milliárd tonnára számított.

Előrejelzését annak a hatására javította fel a FAO, hogy várhatóan nagyobb lesz a betakarított szemestermény-mennyiség Afrikában és Észak-Amerikában. A FAO a világ búzatermésére vonatkozó előrejelzését az áprilisi 719,1 millió tonnáról 723,4 millió tonnára változtatta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jó minőségű, közepes mennyiségű szőlő lesz »