Akár százmilliárdos is lehet a kár

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az idei esztendő meglehetősen jól indult a gazdák számára, a hosszan tartó aszály azonban komoly károkat is okozott. Tavasszal időben volt eső, majd jött a nagy meleg, s a kalászos gabonát sikerült megfelelő időben learatni. Az aszály azonban alaposan megviselt más növényféleségeket, így például a kukoricát.

A nagy meleg nem csupán a kukorica földeket, hanem a zöldség, gyümölcs kulturákat is alaposan károsította.

Az egyik szemük sír, a másik meg nevet

- Ez teljesen így van – mondja N. István, aki Püspökladány térségében több mint negyven hektáron gazdálkodik. – Az egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Az árpát és a búzát sikerült időben levágnunk, az igazság azonban az, hogy az elmúlt hetekben érkezett eső elkésett. A aszály nagyon megviselte a kukoricásainkat, pedig minden nagyon jól indult. Ez nekünk többszörösen is gond. Állatokat is tartunk, s ehhez a takarmány egy részét most már rendszeresen magunk teremtjük elő. Ezzel gond lesz az idén, s én attól is tartok, hogy a takarmányárak is meglódulnak. Igaz ez jó lehet a szerencsésebb takarmánytermesztőknek.

Az aszály országosan is jelentős károkat okozott. A gabonatermesztő szövetség elnöke erről úgy nyilatkozott, egyelőre még nem lehet tudni, mekkora is ténylegesen a veszteség. A károkat jelenleg mérik fel, de még az is lehet, hogy a százmilliárd forintos nagyságrendet s elérheti az időjárás okozta veszteség.

A búzánál most az ár a legfontosabb kérdés

A legfontosabb kalászos gabona már a magtárakban van. Előzetesen 4,5-4,7 millió tonna körülire becsülték a szakemberek a termést, de azt sem tartották kizátnak, hogy a búza összmennyisége megközelíti a tavalyi, 5 millió tonnás szintet. Az is kedvező, hogy a búza minősége jó, csaknem háromnegyede étkezési minőségű.

A búza aktuális ára.

Most már csak az kérdés ebből a szempontból, hogyan alakulnak az árak. A gazdák a negyvenezer forinthoz közelebbi tonnánkénti árat elég kevésnek tartották. Az jó hír, hogy most már a negyvennyolcezer forintot közelíti a búza tonnánkénti ára.

Forrás: magro.hu.

A kukorica ára egyelőre változatlanul nyomott. A nemezetközi piac is beleszólhat még az árak alakulásába. Itthon valamivel negyvenezer forint felett jegyezték a tengerit.

Sokfelé megkezdődött már a szüret

A kertészetekben néhol a jégeső okozott kárt, de úgy tűnik nem annyira vészes a helyzet. Inkább a hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső okozott gondot az almáskertekben.  A hirtelen vízfelvétel miatt néhol repedeznek a gyümölcsök.

A szőlészetekben már megkezdődött a szüret. A korai fajták talán kicsit korábban értek be a szokásosnál.

Szüreten dolgozó idénymunkások az etyek-budai borvidékhez tartozó etyeki Öreg-hegyen. MTI Fotó: Beliczay László

- Mi már hozzáfogtunk - mondja K. Zoltán, aki egy családi gazdaságot vezet a Balaton mellékén. - Jónak ígérkezik a termés. Lehet, hogy nem lesz akkora amennyiség, mint amire számítottunk, de a minőséggel szerintem nem lesz gond. Ez az időszak nálunk az első forduló. Szeptemberben következik a második felvonás a szüretben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megkezdődött az aratás, gyengébb lesz a termés »