Az agárium várja a szerbek uniós csatlakozását

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A jogharmonizáció, az élelmiszerbiztonság, valamint az agrárképzés területén is segítheti Magyarország Szerbia európai integrációját - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Belgrádban, ahol a szerbiai mezőgazdasági minisztérium képviselőivel találkozott.

Ezért lenne előnyös nekünk is

A tárcavezető a sajtónak elmondta: Magyarország támogatja Szerbia Európai Unióhoz történő csatlakozását, ehhez pedig arra van szükség, hogy a nyugat-balkáni ország agrárpolitikáját összehangolják az uniós standardokkal. Hozzátette: ennek köszönhetően a szerbiai termelők is versenyképessé válhatnak, ami azért is fontos, mert sok délvidéki magyar számára a gazdálkodás jelenti a megélhetést.

Aláhúzta: a vajdasági élelmiszeripari termékek kiválóak, "és ezeket az értékeket fenn kell tartani és gyarapítani, hiszen megélhetést jelentenek". Az integrációs folyamatban a jogharmonizáció mellett élelmiszerbiztonság területén tud tanácsokkal szolgálni Budapest - magyarázta Fazekas Sándor.

Más területeken is segíthetnek

Emellett az élelmiszerek ellenőrzését, a hatósági állatorvosi engedélyek beszerzését, a feliratozást, illetve a címkézést tartja fontosnak, mert a vásárlók így tudnak tájékozódni az adott országra jellemző termékekről. Rámutatott, hogy a magyar kormány az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ösztöndíjait is biztosítja, ami segítséget nyújthat az agrárképzés és a szakképzés területén.

"Így el lehet sajátítani azokat az ismereteket, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki az unión belül eredményesen termeljen, illetve eligazodjon az EU agrártámogatási rendszerében" - magyarázta a tárcavezető.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy Budapest a gazdákat szakmai tanácsadással is segíti, hogy be tudjanak kapcsolódni a Kárpát-medencei gazdasági térbe. Ehhez kapcsolódóan aláhúzta: fontos, hogy az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron - amely a régió egyik legnagyobb mezőgazdasági seregszemléje - legyen magyar pavilon is. A magyar standot szombaton nyitja meg a miniszter.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől »