Békésben kiugróan csökkent a sertésállomány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Békés megyében kiugró volt a sertésállomány csökkenése 2012-ben, az állatok száma 13 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A KSH legfrissebb megyei kiadványa szerint Békésben egy év alatt 347 ezerről 267 ezerre csökkent a sertések száma. Országosan az állomány csökkenése nem érte el a 2,5 százalékot, az állatok száma 2011-ben 3 millió 025 ezer volt, míg 2012-ben 2 millió 956 ezer.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek elmondta: az állomány csökkenése a rendkívüli aszály okozta alacsony kukoricaterméssel és a kialakult rendkívül magas takarmányárakkal magyarázható, valamint a húsfeldolgozó ipar válsága is visszalépésre ösztönözte a sertéstenyésztőket. Hozzátette, hogy a megye egyik legnagyobb, éves szinten harmincezer sertést kibocsátó telephelyén jelenleg fajtaváltás történik, így ott tavaly nem volt állatkibocsátás. Mindezek alapján a szakember szerint nem meglepő az állomány nyolcvanezres csökkenése a megyében.

Veres András gyulai őstermelő szerint a kukorica és a saját termőföld hiánya miatt hagynak fel sokan a sertéstartással.

Zsótér László, az Országos Sertéstermelők Választmányának Békés megyei elnöke azt mondta, látványosan csökkent a értékesítésre szánt süldőállomány iránti kereslet.

A Csorvási Gazdák Szövetkezet szinten tartja a termelést, évente 14 ezer vágósertést állít elő. Kelemen Mihály elnök elmondta: beruháznak és fejlesztenek, negyven embernek adnak munkát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a település szomszédságában Telekgerendáson és Gerendáson két nagy telep zárta be kapuit. Az elnök szerint a sertéstartás ma Békés megyében és az országban versenyképes, korszerű technológiával és genetikával történik, hátrányban a húsfeldolgozó ipar van.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nincs mit szépíteni, 4,6 százalék a munkanélküliség, 345 ezer a mukakereső »