Csikorgó hidegben küzdenek a gazdák a földeken

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A 2015-ös esztendő első napjaiban megkönyörült az időjárás a gazdákon. Tartóssá váltak a fagyok, ami segítette, hogy befejezzék a tavalyról elmaradt munkákat. A szántóföldekre rá lehet menni, az erdészetekben is felgyorsulhatnak a kitermelési munkák.

Az óév utolsó napjai csikorgó hideggel köszöntöttek be. Az ország egyes részein tizenöt, húsz fok mínuszt is mértek.

Fagyos földeken igyekeznek behozni a lemaradást

- Bármilyen furcsa, nekünk ez hozott igazi enyhülést – mondja N. István, aki Püspökladány mellett gazdálkodik több mint hatvan hektáron. – Rengeteg eső volt nálunk még tavaly év végén is. Novemberben nem volt ritka a tizenöt fokos meleg sem. Ilyenkor a kártevők elszaporodnak, ami külön gond. Most, hogy beállt a hideg, bízom abban, hogy elpusztulnak a talajban élő kórokozók. Az is jó dolog, hogy ismét rá lehet menni a földekre, merthogy egy-egy területen még kint maradt a termény. Igyekeznünk kell, mivel az előrejelzések szerint enyhülés jön ismét, el kell végeznünk, ami még elmaradt.

Az ország másik részében, Bács-Kiskun-Szolnok megyében is hasonló gondokkal küzdenek. A talajvíz sok helyen hátráltatta a talaj előkészítési munkákat. Az agrárkamara összesítése szerint jelentős területek álltak tavaly év végén talajvíz alatt. Jóllehet pluszköltségeket vállalva próbálták a még lábon maradt kukoricát betakarítani, a különleges technika bevetése azonban nem mindenütt hozta meg az eredményt. A legutóbbi határszemlék azt mutatták, hogy e növényféleség  több mint kilencvenhétezer hektáros megyei termőterületének húsz, huszonöt százalékát még mindig nem tudták learatni. A majd százharmincezer hektáron tervezett mélyszántásból alig nyolcvannyolcezer hektár készült el.

Szélvihartól kellett óvni az üvegházakat az új év első napjaiban

- Együtt érzünk a gazdákkal – mondja M. József, aki Ópusztaszeren kertészkedik. – Nekünk is vannak szántóink, bár a munkánk zömét a kertészkedés teszi ki. – Az biztos, hogy a parasztember a múltban is akkor volt nyugodt, amikor csikorgó volt a tél. Mostanában nehezebb tervezni. December elején voltak olyan napok, amikor tizenöt fokot is mértünk, tavasszal gyakran már márciusban, áprilisban rekkenő a hőség. Kicsit felfordult a világ, megnehezíti a gazdálkodást.

- A hideg nekünk az üvegházakban ilyenkor sok munkát ad. Harminc negyvenezer hektár van üveg alatt. Korábban kizárólag virágkertészettel foglalkoztunk, néhány évvel ezelőtt visszatértünk a ,,gyökerekhez” a zöldségtermesztéshez. Erre nagyobb igény volt, kizárólag a virágból már nem lehetett fenntartani egy ekkora gazdaságot. Családi gazdaságot működtetünk. A fiam az egyetem elvégzése után bekapcsolódott a gazdaság irányításába. A szilveszter nálunk kemény munkával telt el. Szélviharral köszöntött be az új esztendő, a zimankóban azon dolgoztunk, hogy működjön az üvegházak technikája, ne fagyjon el semmi, mert az beláthatatlan károkat okozhatott volna.

Fellélegezhetnek a dolgozók  az erdészetekben is

A Balaton melléki földeken is az eget kémlelik ezekben az esztendő eleji hideg napokban a szőlősgazdák. Nekik az utolsó pillanatokban érkeztek a fagyok.

- Valóban így van – mondja az ismert balatoni pincészet képviselője K. Győző. – Az ünnepek számunkra azért is jók, mert ilyenkor sok bor fogy, az emberek esznek, isznak, vigadnak. Szerencsére szeretik a borainkat, jól fogy a vörös és a fehér egyaránt. Ez persze munkával jár. Csak annyit fejtünk le, amennyit el is visznek. Kicsiben és nagyban mindenkit kiszolgálunk. Hiszen ezért dolgoztunk egész esztendőben. Újabban gyakran sütött a nap, ilyenkor bizsereg a tenyerünk, eltelik néhány hét, újra összeáll a csapat, megkezdjük a metszést.

Fellélegeztek az erdőgazdaságokban is. A felázott talaj nehezítette még az esztendő végén a kitermelési munkákat. Márpedig a főváros környéki erdészetekben sok gondot okozott a viharos időjárás, sok ezer hektáron kellett volna megkezdeni a kármenetesítést. Erre most egy ideig kedvezőbb lehetőség lesz, hiszen a kitermeléshez szükséges erőgépek és szállító járművek most könnyebben tudnak közlekedni a keményre fagyott erdei utakon.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés