Egész jó az idei termés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Várhatóan augusztus elsejére végeznek az aratással a gazdálkodók az országban - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán.

Az őszi árpa betakarításával országosan 98-99 százalékban végeztek a gazdák - mondta a GOSZ elnöke. Hozzátette, a termésátlagok a nyári betakarítású növényeknél a korábban jelzetteknek megfelelően alakulnak, az őszi árpa esetében a szakemberek 4,4 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak. A vetésterület mintegy 208 ezer hektár.

Az őszi búzának már 30-35 százalékát levágták. Az eddig betakarított termés minősége változó. Így van olyan gazdálkodó, aki nagyon jó minőségű, míg más kevésbé jó minőségű termést takaríthat be - fejtette ki.

Az őszi búzát az idén mintegy 1,1 millió hektárról kell betakarítani. Az előzetes becslések szerint várhatóan 4,6 tonna lesz az átlaghozam. Ez az előző évivel egyezik meg, s így 5 millió tonna körül alakulhat a termés mennyisége.

Az elnök elmondta, az őszi káposztarepce termésének eddig 30 százaléka került a magtárakba. A termés minősége jó. A vetésterület 216 ezer hektár, az átlagtermés mintegy 2,7 tonna a becslések szerint, ami szintén megfelel az előző évinek.

Vancsura József jelezte: a gazdák napraforgóból és kukoricából is jó termésre számítanak. A napraforgó termése országosan - a becslések szerint - meghaladja majd az 1 millió tonnát, míg kukoricából 6 millió tonna körüli hozamra számítanak a gazdálkodók.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

KSH: Nőtt a növénytermesztés és az állattenyésztés teljesítménye »