-->

Egy mikróba, amely nem ártalmas, sőt lebontja a műanyagot

| forrás:
EIT InnoEnergy
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Április 28-án tartják meg a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup, illetve vállalkozói verseny, a PowerUp magyar döntőjét. Az EIT InnoEnergy hazai központjának szervezésében megvalósuló eseményt.

A bárki számára, ingyenesen figyelemmel követhető hazai fináléba tíz csapat jutott be, amelyek közül választja ki a négytagú zsűri azt az egyet, amely továbbjut a megmérettetés több tízezer eurós összdíjazású nemzetközi döntőjébe.

A magyar döntőbe jutottak közt ott lesz a magyar és szakemberek által menedzselt COSOL termékfejlesztése, amely elektronikus kereskedelmi platformot teremt a villamosenergia-termelők és a vásárlók számára a közvetlen kapcsolattartáshoz, az üzleti folyamatok menedzseléséhez. Mellettük bemutatkozik a Drift Air kéményre szerelhető, környezetbarát, szélenergiát hasznosító speciális egység is, amely akár lakóházaknál, akár ipari létesítményeknél jelentősen csökkenti a káros anyagok levegőbe jutását, valamint javítja a fűtőanyag elégetésének fokozásával az energiahatékonyságot.

Az InnoSunT szakemberei olyan megoldást mutatnak be a döntőben, amely révén az épületek eddig kihasználatlan, de méreteiben megfelelő felületein – a szokásos horizontális helyett – vertikálisan helyezhetőek el a napelem cellák. Hasonlóan úttörő innovációval érkezik a magyar fináléra a LEG Technology is. Szakértőik egy speciális anyagból álló, ablakokra helyezhető fénykibocsátó megoldást fejlesztettek, amely ötvözi és maximalizálja a természetes és a mesterséges fényforrások előnyeit.

A Bolley az e-buszok feltöltésének lehetséges és optimális technológiáját ismerteti a döntőben, míg a Personal Wind Turbine fejlesztése a kisvállalkozások számára tenné elérhetővé a saját, önállóan működtethető szélturbinák üzemeltetését, és ezzel energiaköltségeik csökkentését. Mellettük a Smart CapacitSystem munkatársai a kiegyensúlyozottabb energia-előállításra, illetve fogyasztásra találtak piacképes megoldást. Hozzájuk hasonlóan gondolkoznak a Wenerate-Wattmanager szakértői. Mérnökeik olyan szoftveres technológiával állnak elő, amely segít a vállalatoknak az energiaköltségeik, illetve ezzel kapcsolatos adminisztratív terheik csökkentésében, megszüntetésében, valamint a hatékony döntéshozatalban.

A döntő résztvevőjeként a Nannobubbles Europe megmutatja, hogy a szennyvízkezelést hogyan oldanák meg a hosszú életciklusú nanobuborékok (oxigén, ózon, széndioxid méretben) segítségével. A Poliloop pedig a szennyező műanyagok eltüntetéséhez alkotott technológiát. Ők olyan mikrobákat hoztak létre, amelyek ígéretük szerint  képesek a globálisan felhalmozódó műanyag hulladék döntő többségét lebontani.

A magyar döntőre itt lehet regisztrálni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

ITM miniszter: a környezetvédelem élbolyában vagyunk »