Élelemhiány fenyeget Észak-Koreában

| forrás:
ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szárazság, hőhullámok és áradások miatt az elmúlt 10 év legrosszabb termésével kénytelen szembenézni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, vagy ismertebb nevén Észak-Korea, ami miatt 10 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány a következő aratásig - olvasható az Egyesült Nemzetek Szervezete élelmezési felmérésében.

A 2018-19-es mezőgazdasági szezonban betakarított 4,9 millió metrikus tonna gabona 2008-2009 óta nem tapasztalt negatív rekord. A kedvezőtlen időjárás mellett az üzemanyag és a műtrágya hiánya tovább rontott a helyzeten.

A felmérés szerint, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program szakértői jegyeznek, a betakarítás utáni magas veszteségek miatt, és figyelembe véve az ország importkapacitását, 1,36 millió metrikus tonna gabona hiányzik.

Az élelmiszerfogyasztás aggasztóan alacsony és egysíkú, sok család kénytelen étkezéseket kihagyni. Különösen veszélyes az egyoldalú táplálkozás a fiatal gyermekeknél, a várandós és szoptató anyáknál.

A központi élelmiszerellátó rendszer, ami sokaknak biztosít élelmet Észak-Koreában, az évnek ezen időszakához képest példátlanul alacsony szintre volt kénytelen csökkenteni a fejadagot, olvasható a jelentésben. Külső segítség nélkül akár további megszorítások sem kizártak.

„Sok család étkezése szinte kizárólag rizsből és kimcsiből [erjesztett káposzta, a szerk. megj.] áll, fehérjét szinte alig tartalmaz,” – mondta Nicolas Bidault, a felmérést készítő szakértői csapat egyik vezetője, a Világélelmezési Program munkatársa.

„Nem túl meggyőzőek a kilátások a búza, árpa és burgonya kapcsán sem, amelyek fontos szerepet töltenek be a száraz évszak élelmiszerellátásában,” – mondta Mario Zappacosta, a FAO vezető közgazdásza. „Elemzéseink szerint a kevés csapadék és hó miatt a téli időszakban a növények ki voltak téve a fagyos hőmérsékleteknek, ami akár 20%-kal is visszavághatja a hozamokat.”

Megoldásként a felmérés az élelmiszersegélyek növelését és célzottabb elosztását, illetve a táplálkozási programok és a katasztrófa-elhárítási intézkedések kiterjesztés javasolja, hogy a veszélyeztetett lakosság jobban fel legyen vértezve a hasonló helyzetekre a jövőben.

Továbbá a mezőgazdasági termelés fokozása például műtrágya és egyéb mezőgazdasági vegyszerek, pumpák, üvegházak, vetőmagok importja és a feldolgozó és tároló infrastruktúra modernizálása is segíthet a helyzeten.

A FAO és a Világélelmezési Program élelmezésbiztonsági gyorsfelméréséhez tavaly novemberben és idén áprilisban jártak Észak-Koreában a szakértők. Lehetőségük volt számtalan helyszínre ellátogatni, mint például termelőszövetkezetekhez, városi és vidéki háztartásokba, gyermekgondozó intézményekbe, közélelmezési központokba, ahol hétköznapi emberektől, gazdálkodóktól, kormányzati és humanitárius partnerektől jutottak információhoz.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Alig változott az amerikai költségvetés hiánya augusztusban »