Ezt ették a magyarok karácsonykor

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Hazánkban folyamatosan nő a halfogyasztás, azonban a kereskedelmi forgalom mintegy 40 százaléka továbbra is a karácsonyi szezonra esik az Auchan tapasztalatai szerint. A vásárlók évről évre egyre nyitottabbak az újdonságokra, az áruházlánc ezért folyamatosan bővíti kínálatát mind a prémium, mind a hagyományos, valamint a konyhakész termékek terén. 

Széles választék

Édesvízi és tengeri halakból, tenger gyümölcseiből egyaránt széles kínálattal, valamint több újdonsággal várta a rohamot az Auchan a karácsonyi időszakban.

A hagyományos friss halfajták mellett idén például az év hala, a szürkeharcsa, valamint a hazánkban tenyésztett tokhal is kapható volt az áruházláncnál. A magyarországi fajokból több mint tízfélét kínáltak, tisztítva, filézve vagy akár halászlé alapanyagként. 

Fókuszban a fogyasztásra öszöntés

Idén az Auchan nagy hangsúlyt fektetett a konyhakész, így a feldolgozott, pácolt és előre fűszerezett termékekre, ezzel is támogatva a vásárlókat abban, hogy otthonukban minél több halat fogyasszanak.

A hagyományos karácsonyi halászléhez például mind hűtött, mind mirelit alapanyagot kínáltak több kiszerelésben, a grillpultokon pedig ezeket a termékeket vásárlás előtt meg is kóstolhatták a vásárlók. A kiemelt ünnepi halfajokat friss, előre csomagolt formában is elérhették a fogyasztók az áruházak hűtőpolcain. 

A ponty vezeti a sort

Az Auchan tapasztalatai szerint az örök listavezető ponty mellett a lazacot, tonhalat, szürkeharcsát, busát és az afrikai harcsát is többen keresik, ráadásul egyre szívesebben próbálják ki az új fajtákat, ízeket.

Ennek megfelelően ebben az évben a prémium választékot is jelentősen bővítették, így olyan halkülönlegességeket találhattunk az üzletekben, mint az ünnepi haltál, a füstölt és pácolt halkülönlegességek, a grillezett halak, a kaviárok, a tarisznyarák vagy az osztriga. 

Szinte csak karácsonykor eszik halat a magyar
Növelni kellene a halfogyasztást Magyarországon, mivel a hal az egyik legegészségesebb étel - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Ennyi halat eszünk

Az egy főre jutó évi halfogyasztás az elmúlt 45 évben sosem ment 2 kilogramm alá, bár az uniós átlaghoz képest még a legnagyobb értékkel is nagy lemaradásban vagyunk. 

Az elfigyasztott mennyiség 2002 óta 3 kilogramm/fő felett van, 2014-től pedig egy jelentősebb, ugrásszerű növekedés figyelhető meg az infografikán. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ettől az évtől már élősúlyban számolták a halfogyasztás mértékét, de ha 1 kilogrammot levonunk az élősúlyból, még úgy is számottevően nagyobb az elmúlt pár év fogyasztása, mint például a kétezres évek előtt.

Egy főre jutó évi halfogyasztás (1970-2015). Forrás: mti

Az elmúlt 9 évben (2008 és 2016 között) átlagosan 22 ezer 221 tonna étkezési halat "termeltek" évente. A legkisebb állományt 2010-ben mérték: ebben az évben 20 ezer 250 tonna hal került a magyar vizekbe, majd az asztalokra. Ezt nem sokkal, mindössze 138-cal haladta meg a tavalyi eredmény, tehát a gazdaságnak ez az ága jóval az átlag alatt teljesített 2016-ban.

Összes étkezési haltermelés, tonna. Forrás: mti

2015-ben azonban rekordéve volt a magyar haltermelésnek: az akkori 27 ezer 170 tonna majdnem 5 ezer (4949) tonnával haladta meg az elmúlt 9 év átlagértékét.

Nem csak a hal, de a bor is jobban fogy karácsonykor
A Varga Pincészet szerint a karácsony a hazai pincészetek számára is nagy jelentőséggel bír. Ezekben a hetekben jóval több palack kerül a kosarakba, mint máskor, ezért előfordul, hogy a borászat badacsonyörsi telephelyén naponta 150 ezer üveget rakodnak a kamionokra. Ilyenkor érzékelhetően a drágább borok javára billen a mérleg, de nincs jelentős változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, körülbelül egyforma az érdeklődés irántuk egész évben.

Ezt olvasta már?

Bőségben kevesebbet költ a világ élelmiszerre »