Fehéredéssel küzdenek az aratásra készülők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A megyei és az országos növényvédelmi hatóságok is vizsgálják azt az egyelőre ismeretlen, a kalász kifehéredésével járó elváltozást, amelyet Békés megyében az őszi búzánál figyeltek meg, és amely 10-50 százalékos terméscsökkenést is okozhat - hangzott el az első Békés megyei aratási bizottsági ülésen, hétfőn Békéscsabán.

Károsodás érte a gabonát?

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke az ülésen elmondta, hogy a jelenség mellett másodlagos károsodásként néhol a fuzárium is megjelenhet. A fehéredés a kalászoknak csak egy részét károsítja, épp ezért nehéz mind a várható termésmennyiséget, mind a termésminőséget megbecsülni. Azt sem tudják jelen pillanatban megmondani, hogy étkezési vagy takarmánybúza lesz-e a károsodott táblákból.

A gyomaendrődi, a békéscsabai és a szeghalmi járásban sárgarozsda megjelenését is jelezték a gazdák, ám csak kis mennyiségben, ami úgy néz ki, nem okoz nagy problémát.

Jövő héten arathatnak

Kozsuch Kornél elmondta, hogy kedvező időjárás esetén a jövő hét második felében megkezdődhet a megyében 98 ezer hektáron termelt őszi búza betakarítása. Hozzátette: az őszi csapadékhiány és a tavaszi belvíz miatt csökkent 100 ezer hektár alá a vetésterület.

Őszi árpát Békés megyében 12,5 ezer hektáron termelnek, ott is szórt termésátlagok várhatók, a szakemberek 4,5 tonnás hektáronkénti termésátlagot becsülnek előzetesen. Az őszi árpa betakarítása a megye minden járásában megkezdődött, eddig 20 százalék körüli arányban takarították be a gabonafélét - ismertette az alelnök.

A repce betakarítása körülbelül öt százalékon áll, hektáronként két tonnás termésátlagot vetítenek előre; a magborsóból már 10 százalékos betakarításnál tartanak, a termésátlag szintén két tonna körül alakul hektáronként.

Lesz elég hely a gabonának

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet vezetője az ülésen elmondta: tárolási gondokkal várhatóan nem kell szembenézniük a Békés megyei gazdálkodóknak. Véleménye szerint a felvásárlási árak az étkezési búzánál tonnánként 44-45 ezer, az őszi árpa esetén 36-38 ezer forintra várhatóak, és ez szerinte az aratás befejeztéig nem is fog módosulni. A takarmánybúza felvásárlási ára szerinte az árpáéhoz fog igazodni, esetleg 1-2 ezer forinttal lehet magasabb annál.

Fári Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője az ülésen elmondta, hogy a pocok az előző évtől eltérően idén várhatóan nem okoz jelentős kártételt. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a hörcsög ellen érdemes kiemelten védekezniük a gazdáknak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Végét járja a napraforgó aratása Békésben »