-->

Gond lehet a tokaji borokkal

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A teljes megújulás mellett kötelezte el magát a Tokaj Kereskedőház Zrt. új menedzsmentje 2013-as hivatalba lépésekor. Ennek jegyében, még a tavalyi év folyamán, komplex belső auditot indított el a társaságnál. A folyamat legutóbbi fázisaként, az elmúlt hetekben, sor került a borkészlet szúrópróbaszerű ellenőrzésére is - tájékoztatott közleményben a cég.

Leállították a kiszállításokat

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a tokaji minőségi megújulás első számú kezdeményezőjeként és letéteményeseként elkötelezett a tokaji bortermelés új alapokra helyezése mellett. Ennek részeként a Tokaj Kereskedőház egy évvel ezelőtt kinevezett új menedzsmentje komplex belső auditot rendelt el. A folyamat legutóbbi fázisaként, az elmúlt hetekben, sor került a borkészlet szúrópróbaszerű ellenőrzésére is. A munka során fény derült arra, hogy a társaság borkészleteiben jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek nem mindenben felelnek meg a termékmegjelöléssel kapcsolatos előírásoknak. Az ellenőrzés megállapította, hogy az előző vezetés idején nem egy esetben előfordulhatott, hogy a különböző évjáratú és minőségű borokat az előírások által nem megengedett módon házasították. Egészségügyi, vagy élelmiszer-biztonsági kockázat ugyanakkor nem merült fel, így később az esetlegesen szabálytalan tételek is forgalomba hozhatóak alacsonyabb minőségi kategóriát jelentő bortípusként.

Az ellenőrzés alapján a Tokaj Kereskedőház vezetése a borkészletek teljes, tételes felülvizsgálatát rendelte el. Ezzel párhuzamosan a társaság a munka lezárultáig átmenetileg korlátozza a kiszállításokat annak érdekében, hogy csak olyan tételek juthassanak ki a piacra, amelyek esetében kétséget kizáróan igazolható a borok termékmegjelölésének helyessége. „A vizsgálat célja annak feltárása, hogy mely tételeket érinti a különböző évjáratú és minőségű borok nem megengedett módon történő házasítása” – közölte dr. Illés Géza, a Tokaj Kereskedőház jogi képviselője. A felülvizsgálattal párhuzamosan, a helyzet tisztázása érdekében, a társaság felkéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), az érintett hegyközségeket, valamint független, nem állami szakértőket a teljes pincekészlet átvizsgálására.

A múlt örökségeként felbukkant eset is igazolja: a Tokaj Kereskedőház működését, valamint a teljes tokaji bortermelést új alapokra kell helyezni, a minőségi megújulás és az átláthatóság erősítése jegyében. „A tokaji minőségi megújulás első számú kezdeményezőjeként a Tokaj Kereskedőház kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy elsőként saját működését újítsa meg, ezzel is példát mutatva az egész Tokaji Borvidék számára. Ennek jegyében, az elmúlt időszakban, már megtörténtek a szükséges szervezeti és személyi változások, illetve lezajlott az a komplex auditfolyamat, amely most a borkészlet teljes felülvizsgálatához vezetett” – emelte ki dr. Illés Géza. A jogi képviselő tájékoztatása szerint a társaság vezetése elkötelezett a termékmegjelöléssel kapcsolatos hiányosságok és szabálytalanságok felszámolása, a minőségi sztenderdek szigorítása, valamint az előírások következetes betartása mellett, úgy a társaság, mint a teljes borvidék szintjén.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. belső auditjának eddigi eredményei

Földügyek: a Tokaj Kereskedőház 2013-ban kinevezett új menedzsmentje által indított belső audit világított rá a társaság belső ingatlan-nyilvántartásának hiányosságaira, és az ebből az elmúlt két évtized során fakadt súlyos vagyonvesztésre. A mulasztásokat jellemzi, hogy a társaság tulajdonában és kezelésében álló termőföldek nem voltak részei a társaság főkönyvi kimutatásának, abban csak a beépített ingatlanokat tüntették fel. Emellett a társaság a földhasználati nyilvántartásba történő bejelentési kötelezettségének a tulajdonában álló termőföldekre vonatkozóan csak mintegy 40 százalékban tett eleget. Az új menedzsment által az ingatlanok helyzetének rendezésére megtett intézkedések – egyebek mellett – 36 olyan esetet tártak fel, ahol az elbirtoklás veszélye áll fenn.

Közraktárból vásárolt, forgalomból kivont bortételek: jelentős közvetlen anyagi kárt okozott a Tokaj Kereskedőháznak, hogy a társaság előző menedzsmentje 2012 januárjában, illetve 2012 márciusában összesen mintegy 255 millió forint értékben vásárolt olyan szeszes italokat, amelyeket az élelmiszer-biztonsági hatóság már kivont a forgalomból, vagy nem sokkal később hozott erre vonatkozó határozatot. A vásárlások egyikénél az is dokumentálható, hogy a vételár átutalása napján a társaságnak már rendelkezésére álltak a borok származási bizonyítványai és minőségtanúsítványai is, amelyek a borok részbeni meg nem felelősségét mutatták. A társaság tulajdonába került borok forgalomba hozatalával kapcsolatos közigazgatási eljárás eredményeként a Nébih végül az eredetileg forgalomból kivont bortételek egy részét alacsonyabb minőségi kategóriákban engedte forgalomba hozni. A Tokaj Kereskedőház vélhetően bűncselekmény áldozata lett, ezért a megújult vezetés még 2013-ban rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

A szakma támogat

A 2013-ban újjáalakult Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Tokaji borvidék megújítási folyamataiban úttörő szerepet vállal. Sajnálatosnak tartja, hogy az előzetes vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. 2013 év előtti borászati gyakorlatában nem megengedett borászati eljárások kerültek alkalmazásra. A testület kifejezetten örül, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetése bátran szembenéz a múlt hibáival, - ami a hegyközségek és a borvidék érdekeit szolgálja - ezzel is elősegítve a tavalyi évben megindult borvidéki megújulási folyamatokat. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa minden segítséget megad a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetésének az ügy mihamarabbi, teljes körű kivizsgálásához.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Versenykorlátozás gyanújával vizsgál két céget a GVH »