Hatalmas gondok Szíria ellátásában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A szír gazdaság élelmiszertermelő kapacitásai javultak idén a megfelelő csapadéknak köszönhetően, de még így sem közelítik meg a fegyveres konfliktus előtti szintet, ahogy egyre több ember szembesül az éhezéssel és szegénységgel, állapította meg a ma megjelent ENSZ-jelentés.

Jobb lehet az idei termés

A búzatermés 2015-ben várhatóan bőségesebb lesz az aszály sújtotta tavalyinál, de ez az élelmezési problémákat nem oldja meg, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) közös jelentésében.

Közel 10 millió ember küzd élelmezési problémákkal, közülük 6,8 millióan már külső segítségre szorulnak. Csak a január óta eltelt időszakban több mint félmillióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. A FAO-WFP jelentése szerint a konfliktus hatása a mezőgazdaságra és az élelmiszer-piacokra egyre aggasztóbb.

„Annak ellenére, hogy a szíriai termés az esők következtében jobb a vártnál, az ország mezőgazdaságát megtépázta a konfliktus. Sürgősen külső támogatásra lenne szükség, hogy a gazdák fel tudjanak készülni az októberben kezdődő vetési szezonr.” - mondta Dominique Burgeon, a FAO vészhelyzeti és újjáépítési osztályának igazgatója.

Még problémákat okoz az infrastruktúra

A mezőgazdasági termelést akadályozza az akadozó üzemanyag-ellátás, a hiány a mezőgazdasági munkaerőből és egyéb szükséges termékekből (vetőmagok, műtrágya), továbbá a magas beruházási költségek, a nem megbízható minőség és az öntözőrendszerek és mezőgazdasági eszközök károsodása. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárulnak az élelmiszer-ellátási nehézségekhez.

„A helyzet egyértelmű: a közel öt éve tartó konfliktus tönkre tette a szír gazdaságot és az emberek még arra sem képesek, hogy a túléléshez elengedhetetlen élelmet biztosítsák maguknak,” vázolta a helyzetet Arif Husain, a Világélelmezési Program vezető közgazdásza. „Aggasztó, hogy az emberek kénytelenek elhagyni otthonaikat, főleg a nők és gyermekek szemszögéből – utóbbiaknál akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat, további évekre kitolva a konfliktus negatív hatását.” Hozzátette, hogy „igyekszünk nyomást gyakorolni a nemzetközi közösségre, hogy tegyenek meg mindent a békéért és a károk enyhítéséért, amíg meg nem oldódik a helyzet.”

A búzatermést idén 2445 millió tonnára becsülik, fölülmúlva nem csupán a tavalyi gyenge idényt, de a tavaly előttit is. Mégis, ez még mindig 40 százalékkal alacsonyabb, mint a konfliktus előtti mennyiség. Az országnak 800 000 tonna búzára lenne még szüksége, hogy fedezni tudja az éves szükségletét (5 millió tonna), állítja a jelentés. A gabonával bevetett földterület a ’60-as évek óta nem volt ilyen kevés, ami főleg a biztonsági helyzettel magyarázható.

Az állattenyésztés korábban Szíria gazdaságának és exportjának egyik alappillére volt, most, a konfliktus következtében a szarvasmarha-tenyésztés 30 százalékkal, a birka és kecske 40 százalékkal, míg a baromfi, az emberek számára a legkönnyebben elérhető állati fehérjeforrás, 50 százalékkal zsugorodott. A FAO-WFP közös jelentése arra is kitér, hogy az állategészségügyi szempontból fontos oltóanyagok és gyógyszerek is fogyóban vannak.

Hihetetlen magasságokban a kenyér ára

Bár tavaly viszonylag stabilak voltak az élelmiszerárak Szíriában, az év elején az állami támogatások elmaradása és a belföldi fizetőeszköz gyengülése miatt hirtelen megugrottak. Különösen a kenyér drágult meg, egyes helyi pékségekben akár 87 százalékkal is többet kell érte fizetni.

Ennek következményeként a háztartások élelmiszerkiadásai jelentősen megnőttek a konfliktus kitörése óta, más, szintén alapvető fontosságú termék rovására. A családok jövedelmük több mint felét élelmiszerre költik, egyes tartományokban, mint Suweida, Aleppó és Hama azonban még ennél is többet. Daraban, ahol a harcok a legintenzívebbek, akár 80 százalékot is elérheti ez az arány.

Ezek után nem meglepő, hogy az emberek többsége szegényesen táplálkozik. Valamelyest változatosabb az étrend az észak-nyugati területeken (Idlib, Tartusz, Latakia), ahol az emberek könnyebben hozzáférnek minőségi és vitaminban gazdag fehérjékhez és zöldségekhez. Az élelmezési mutatók a harcok által leginkább érintett kormányzóságokban (Dajr ez-Zaur, Hassakeh, Aleppó és Hama) a legrosszabbak.

Akadozó piacok

A termelők, szállítók és kereskedők nagyon magas tranzakciós költségekkel kell számoljanak Szíriában a legfontosabb utak biztonsági helyzetének romlása miatti kockázatok mellett.

A mezőgazdasági termékek a termelőtől a fogyasztóhoz juttatása számos akadályba ütközik, megnövelve az élelmiszerpazarlás mértékét a gyümölcsök és zöldségek esetében és nehezítve az észak-keleti gabonatermő vidékekről a búza szállítását az éhezéssel küzdő nyugati országfélre.

Ajánlások

A harcok befejeződése jelentené a legfontosabb lépést az élelmezésbiztonság javításáért Szíriában, mégis a jelentés további ajánlásokkal is szolgál a jelenlegi helyzet kezelésére, kiemelve a külső segítség szükségességét.

Jó minőségű vetőmagok, műtrágya és egyéb mezőgazdasági eszközök révén a búza és a gabonatermelés növelhető lenne. A konfliktussal együtt élni kényszerülő közösségek ellenálló képessége erősíthető lenne a helyi vetőmag-termesztésre és -forgalmazásra alkalmas egységek kialakítása, a háztáji zöldségtermesztés és baromfitenyésztés minőségi alapanyagokkal való támogatása és az állategészségügyi oltóanyagok és gyógyszerek utánpótlása révén.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »

4IG 615 (1,15 ) AKKO Invest 429 (1,18 ) ALTEO 754 (1,89 ) ANY 1155 (-1,28 ) APPENINN 338 (2,89 ) AutoWallis 83 (-2,59 ) BIF 240 (3,00 ) CIGPANNONIA 284 (-2,41 ) DELTA 81 (1,00 ) Duna House 302 (-2,58 ) ENEFI 296 (0,34 ) FORRAS/OE 1140 (7,55 ) FUTURAQUA 60 (0,50 ) Gloster 2720 (3,50 ) MASTERPLAST 714 (-2,19 ) MOL 1658 (-0,36 ) MTELEKOM 367 (0,14 ) NORDTELEKOM 23 (-3,33 ) NUTEX 23 (2,27 ) OPUS 244 (7,27 ) OTP 9320 (-1,27 ) OTT1 175 (1,04 ) PANNERGY 686 (-0,29 ) RICHTER 6685 (-1,26 ) SET Group 58 (2,28 ) TAKAREK 439 (-1,57 ) WABERERS 1145 (2,69 )