Így lehet kifogástalan a karácsonyi süteményünk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.

Sokaknak kétféle liszt létezik, a „sima”, meg a „rétes”, és szinte rejtjel a csomagoláson lévő rövidítés – összegzi a mindennapok tapasztalatait Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. 

A ritkán sütők emiatt gyakran nem tudják a maximumot kihozni karácsonyi süteményeikből, és a lelkes készülődés nem egyszer kudarccal végződik. 

Mindegyik más

A közepes és nagyobb boltok lisztválasztéka ma ennél már sokkal szélesebb. A lisztet többféleképpen is csoportosítják, és mindez leolvasható a csomagolás rövid jeléből, ami mindig néhány betűből és számból áll. 

Forrás: Magyar Pékszövetség

A betűk azt mutatják, hogy az adott liszt miféle gabonából készült, milyen szemcseméretben, a számok pedig a hamutartalomra vonatkoznak, ez minél magasabb, annál sötétebb a liszt, de a sütési tulajdonságai is változnak. 

Így például az RL190 egy teljes, vagy majdnem teljes kiőrlésű rozsliszt jele, a leggyakoribb BL55 pedig a köznyelvben csak „finom”, vagy „nullás” néven emlegetett, legkevesebb rost- és hamutartalmú búzaliszté. 

Forrás: Magyar Pékszövetség

Mit mihez?

Az egyszerűség kedvéért felsoroljuk, melyik lisztből milyen tésztát, süteményt érdemes elkészíteni. Az egyes tésztákat persze akár többféle, vagy másmilyen lisztből is elkészíthetjük, mi itt azt adtuk meg, amelyik a tapasztalatok szerint a legízletesebb eredményt és a legkönnyebb sikert ígéri - írja a közlemény.

A legszélesebb körben felhasználható lisztfajta a "sima" búzaliszt, amelyeken BL55 vagy BL60 jelölést találunk. Ez a típus alkalmas például omlós tészta, keksz, felvert tészta, kuglóf, kalács, hókifli, bejgli, pite, élesztős és kelttészta, valamint tejes kifli és vizes zsemle készítéséhez.

A "kenyérlisztet", akár a BL80-as jelölésűt, akár a kész keveréket vesszük, felhasználhatjuk tepertős pogácsa, fehér kenyér, zsemle és kifli tésztájához.

Mézeskalács, házi mézes-krémes és zserbó alapanyagául a rozsliszt és a finomliszt 50-50 százalékos keverékét javasulják a szakértők.

Rétesekhez és vajas tésztákhoz a rétesliszt vagy "fogós liszt" a legalkalmasabb, durumlisztet pedig inkább csak százaztészták készítéséhez alkalmazzunk az ajánlás szerint.

Kenyérsütés otthon

Az otthoni kenyérkészítéshez a kiskereskedelmi forgalomban különböző összetételű, kifejezetten erre szánt keverékek kaphatók. Ezek között a készlisztek között van fehér kenyérliszt (BL80), búzaliszt-keverék, kevert búza és rozsliszt, ezeket különböző malmok készítik. 

Tudni kell, hogy az igazi rozskenyér legalább 60 százalékban tartalmaz rozslisztet, és otthon, konyhai tűzhelyben sütve, főleg kezdők esetében nem lesz könnyű az elkészítése. Vagy hosszan kell vele kísérletezni, vagy inkább megvenni készen, van már választék. 

Forrás: Magyar Pékszövetség

Természetesen süthető otthon olajos magvakat tartalmazó kenyér is, ebben az esetben külön kell minden hozzávalót beszerezni. 

Végül a legnagyobb „titok”: ha remekelni szeretnénk karácsonykor, ne az legyen a legelső próbálkozásunk.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kiderül, meddig nőnek a gabonaárak »