Így pusztítja az emberiség a környezetét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gyarapodó népességszámmal és a mezőgazdasági termelés növelésével párhuzamosan tovább csökkenek az erdők világszerte, az elmúlt 25 évben azonban az erdőirtás mértéke több mint 50 százalékkal mérséklődött - derül ki a FAO tanulmányából.

Többet teszünk a védelemért

1990 óta mintegy Dél-Afrika területével megegyező nagyságú (129 millió hektár) erdőség tűnt el bolygónkról, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) A globális felmérés az erdei erőforrásokról 2015 kiadványában.

A kötet mindemellett nem hagyja szó nélkül, hogy erdeink jelentős és egyre növekvő része kerül védelem alá és egyre több ország törekszik erdőgazdálkodási módszereinek javítására. Ez legtöbbször a megfelelő jogszabályi környezet kialakítását és az erdők kiterjedésének és állapotának nyomon követését jelenti, a döntéshozatal során kikérve a helyi közösségek véleményét is.

A FAO jelentés 234 országot és régiót fed le és a héten zajló Erdészeti Világkongresszus során került bemutatásra a dél-afrikai Durbanban.

„Erdeink kiemelkedő szerepet játszanak az elmaradott vidéki területek felzárkóztatásában, sokak számára az élelmezés-biztonság és a megélhetés garanciái. A természet körforgásához is hozzájárulnak a levegő és víz tisztításával, a biológiai sokféleség megóvásával és a klímaváltozás elleni küzdelemmel” - hangsúlyozta a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva a helyszínen.

Hozzátette, hogy „az erdőirtás mértékének további csökkentése” és a megfelelő tájékoztatás révén jobb szabályozási környezetet teremthetünk. Jelenleg, a világ erdőkészletének 81 %-a van nyilvántartás alatt. „A változás iránya üdvözlendő, de több erőfeszítésre van szükség.”

Mit mondanak a számok?

Az 1990-es bázisévhez képest, amikor a szárazföld 31,6 százalékát, avagy 4 128 millió hektárnyi területet borított erdőség, napjainkra 1 százalékos csökkenést (3 999 millió hektárra) regisztráltak a FAO szakértői. Ezen időszak alatt 0,18-ról 0,08 %-ra változott az erdővel borított területek csökkenésének éves értéke.

Napjainkban a világ erdőségeinek 93 %-a természetes erdő, amibe beletartoznak az érintetlen, „elsődleges” és másodlagos, természetes módon regenerálódott erdőségek is. A fennmaradó 7 %-ot a telepített erdők teszik ki, ezek kiterjedése több mint 110 millió hektárral nőtt az elmúlt 25 évben.

Az erdészeti ágazatok 600 milliárd dollárral járulnak hozzá a világ GDP-jéhez, és mintegy 50 millió ember számára biztosítanak munkát.

Fotó: Michel Roggo

Az erdőirtás legnagyobb mértékben a trópusi területeket, leginkább Latin-Amerikát és Afrikát érintette. Itt 2,8 %-kal zsugorodtak az erdőségek 2010-15 között. A trópusi és szubtrópusi régiókban az egy főre jutó erdőterület a népesség-növekedéssel párhuzamosan jelentősen csökkent.

Megfelelő erdőgazdálkodás

Világszerte megfigyelhető trend, hogy nő a telepített erdők aránya a természetes erdők rovására, és míg az erdőségek nagy része állami tulajdonú, a magántulajdon is egyre gyakoribbá válik. Kategóriától és tulajdonviszonyoktól függetlenül, a FAO a fenntartható erdőgazdálkodási módszerek fontosságát hangsúlyozza.

A természetes erdők mintegy génbank szerepet is betöltenek, amellett, hogy élőhelyként szolgálnak sok veszélyeztetett állatfaj számára. Az erdők jelentősége a talajvíz tisztításában vitathatatlan, csakúgy, mint a talajerózió és a földcsuszamlások elkerülésében. A telepített erdők a gazdaság szempontjából fontosak: a fafelhasználás és a továbbra sem nélkülözhető tűzifa forrását jelenti, ezzel is csökkentve a nyomást természetes erdeinken.

„Az erdőgazdálkodás az elmúlt 25 évben nagymértékben javult. 1990 óta mintegy 150 millió hektárral nőtt a védett területek kiterjedése” - mondta Kenneth MacDicken, a FAO globális erdei erőforrások egységének vezetője.

Biológiai sokféleség és a klímaváltozás

Az erdők adnak otthon a szárazföldi fajok, állatok, növények és rovarok több mint felének. Épp emiatt, jegyzi meg a tanulmány, az erdőterületek megóvására tett lépések ellenére is az emberi tevékenység, mint a fakitermelés, szennyezés, vagy egyes természeti jelenségek (erdőtüzek, szélviharok, klímaváltozás), éreztetik negatív hatásukat. 

Jelenleg a biológiai sokféleség megőrzése okán oltalom alatt álló erdőterületek (javarészt Brazíliában és az Egyesült Államokban) a teljes erdőségek csupán 13 %-át teszik ki. Az elmúlt öt évet vizsgálva Afrikában nőtt a legdinamikusabban a védelem alá vett erdők területe.

A FAO felhívja a figyelmet arra is, hogy maga az erdőirtás, az erdőségek állapotának romlása növeli az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, nem beszélve a fák kivágása révén elveszített a szén-dioxid-elnyelő kapacitásokról. A FAO becslése szerint az erdőségek eltűnésének csökkenő mértéke is hozzájárult ahhoz, hogy 2001 és 2015 között több mint 25 százalékkal mérséklődött az erdők szén-dioxid kibocsátása.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »