-->

Katasztrófa szélén Dél-Szudán

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Dél-Szudán az élelmiszer bizonytalanság eddig nem látott mértékével néz szembe, így 2,8 millió embernek - az ország népességének közel 25 százalékának - továbbra is sürgős élelmiszersegélyre van szüksége, és legalább 40 000 ember áll a katasztrófa szélén - hívta fel a figyelmet három ENSZ szervezet.

Pedig ez a legstabilabb időszak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az UNICEF és a Világélelmezési Program (WFP) hangsúlyozta, hogy ezek a számok különösen aggasztóak, hiszen éhezésbeli növekedést mutatnak a betakarítás utáni időszakban – abban az időben, amikor hagyományosan a legnagyobb az élelmiszerbiztonság az országban.

Az élelmiszer bizonytalanságban élő emberek száma várhatóan csúcspontra fog emelkedni az elkövetkezendő terméketlen időszakban, hagyományosan április és július között. A humanitárius partnerek kiadták az integrált élelmiszerbiztonság állapotosztályozási elemzés naprakész változatát, amely szerint a terméketlen időszak korán kezdődik ebben az évben, és az éhezési időszak tovább fog tartani, mint az előző években.

Esély sincs ételhez jutni

A három ENSZ szervezet megállapította, hogy a most kezdődő száraz időszak további nehézségeket okozhat azoknak az embereknek, akik az éhezés legsúlyosabb szintjén állnak. A konfliktus sújtotta Unity államba élő emberek, akik halakon és tavirózsán élnek a túlélés érdekében, kifogynak a megmaradt élelmiszerforrásaikból, ahogy az árvizek csökkennek.

Az állattartomány fogyása is számos embert fosztott meg olyan alapvető állati eredetű termékektől, mint a tej – ezek a túlélésük fő eszközei voltak a tavalyi év terméketlen időszakában. Ha a száraz időszakban nem kapnak humanitárius segítséget, az elkövetkezendő hónapokban a helyzet katasztrofálissá válhat.

Ezért az ENSZ szervezetek a tavaly aláírt békeszerződés gyors végrehajtását, és a konfliktus sújtotta területekhez való korlátlan hozzáférést követelik annak érdekében, hogy a legszükségesebb dolgokat elszállítsák a legjobban érintett területekre.

Bizonytalan a biztonság is

Dél-Szudánban az alultápláltság oka leginkább a nem megfelelő élelmiszerfogyasztás, valamint olyan tényezők, mint a betegség, étkezési szokások és a korlátozott egészségügyi és táplálkozási szolgáltatás szállítása.

„A családok minden tőlük telhetőt megtesznek a túlélés érdekében, de már kifogytak a lehetőségekből” – mondta el Jonathan Veitch, az UNICEF dél-szudáni képviselője.

„Számos olyan terület elérhetetlen a biztonsági helyzet miatt, ahol a legnagyobbak a szükségletek. Fontos, hogy korlátlan hozzáférésünk legyen. Ha el tudjuk érni őket, tudunk segíteni nekik.”

Egyre több az éhező gyerek

Az UNICEF több mint 165 000 gyermek súlyos, akut alultápláltságának kezelését tűzte ki célul 2016-ban. Tavaly a súlyos, akut alultápláltsággal kezelt gyermekek száma meghaladta a 144 000-et, mely 53 százalékos növekedést jelentett 2014-hez képest.

2016-ban a FAO célja 2,8 millió ember támogatása az élelmiszertermelésben és állattartományuk megvédésében a tavaly elért 2,4 millió emberhez képest. A FAO sürgős megélhetési támogatása aratási, zöldség és halászati csomagokat, valamint több mint 5 millió szarvasmarhára jutó oltást foglal magában.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A fejlődő országok kereslete tartja szinten a globális élelmiszerkereskedelmet »