Kétéves mélyponton a cukor ára

| forrás:
mti/TF
| olvasási idő: kb. 1 perc

Februárban 1,1 százalékkal emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 170,8 pont lett a múlt hónapban. Tavaly februárban az index magasabban, 175,5 ponton állt.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelmi súlyozott index, amely nyomon követi a nemzetközi piaci árakat öt fő élelmiszeripari termékcsoportra vetítve.

A múlt hónapban a szemes termékek 2,5 százalékkal, a tejtermékek pedig 6,2 százalékkal drágultak, az olajos magvak ára ugyanakkor 3,1 százalékkal esett, míg a húsfélék ára stagnált. A cukor ára 3,4 százalékkal, kétéves mélypontra csökkent, mert a legnagyobb termelők - Thaiföld és India - növelték a termőterületeket és magasabb terméshozamot értek el.

A növényi olajárakat tekintve a pálmaolaj ára csökkent a legnagyobb mértékben, mert Malajziában és Indonéziában emelkedtek a készletek - mutat rá a FAO közleménye.

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

A FAO nem végleges adatai szerint tavaly rekordszintű, 2642 millió tonna volt a globális gabonatermés. Az előrejelzés szerint idén kisebb gabonatermés várható. Csökkenti a búza termőterületeit Oroszország és az Európai Unió. A kukorica termőterülete is csökken Dél-Amerikában és Dél-Afrikában, ugyanakkor ezeken a területeken a kedvezőtlen időjárás is a termés csökkenését jelzi előre.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A fogyasztók bizalma is kezd visszatérni »