Klímaügy: az EKB elnöke óva int a tétlenségtől

| forrás:
(MTI/AFP
| olvasási idő: kb. 1 perc

A klímavédelem fontosságát hangsúlyozta és óva intett a tétlenségtől Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön Frankfurtban tartott sajtótájékoztatóján, amelyen az euróövezeti jegybank kormányzótanácsainak döntését ismertette.

A testület elindította monetáris politikai stratégiájának felülvizsgálatát, amelynek keretében az éghajlatváltozás kérdését is górcső alá veszik. "Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora veszélyt jelent a tétlenség, és úgy gondolom, hogy ha meg sem próbáljuk, az kudarcot jelent" - fogalmazott Lagarde. Az alapvetően a monetáris politikára összpontosuló stratégiai felülvizsgálat során azt is számba veszik, hogy olyan más tényezőket, mint a pénzügyi stabilitás, a foglalkoztatottság és a környezeti fenntarthatóság, miként lehet figyelembe venni az EKB megbízatásának teljesítésében. Elemzők szerint ez egy olyan ösvényre vezethet, mint a kötvényvásárlások "zöldítése", azaz az EKB eszközvásárlási programjában olyan értékpapírokat - államkötvényeket vagy vállalati kötvényeket - részesítenek előnyben, amelyek kibocsátói tiszteletben tartják a környezeti előírásokat.

"Örülök, hogy a környezeti fenntarthatóság kérdése helyet kapott a stratégiai felülvizsgálatban" - mondta az EKB elnöke, hozzátéve, meg kell próbálni felkutatni azokat a területeket, amelyek esetében az EKB cselekedhet a klímaváltozás ellen, hogy támogassa az Európai Bizottság és számos euróövezeti tagállam vezetőit ebben az elkötelezettségükben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A kormányzótanács alapos felülvizsgálatot ígér »