Komoly élelmezési problémák vannak Ukrajnában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú - jelentették az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Ahol a legrosszabb a helyzet

Legfrissebb jelentésükben 16 országot vesznek górcső alá főként Afrikából és a Közel-Keletről, de kontinensünkről Ukrajna is bekerült. Ezen területek felén a lakosság több mint negyede komoly élelmezési problémákkal néz szembe nap mint nap.

Az alábbi országokban a legsúlyosabb a helyzet (az éhezők aránya a teljes lakosságon belül; éhezők száma): Jemen (60 % – 17 millió), Dél-Szudán (40 % – 4,8 millió), Szíria (33 % – 6,5 millió), Libanon (33 % – 1,9 millió), Közép-Afrikai Köztársaság (30 % – 1,1 millió), Ukrajna (26 % – 1,2 millió), Afganisztán (25 % – 7,6 millió), Szomália (25 % – 3,1 millió). De ez még nem jelenti azt, hogy máshol ne lenne rossz a helyzet.

Például a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ahol a súlyos élelmezési válság lehetősége körüli aggodalmakat lesöpörték más országok égetőbb konfliktusai– a helyzet gyorsan romlik. Jelenleg, a nemzetközi besorolás szerint, a lakosság 11 százalékának helyzete válságos vagy annál rosszabb, és 7,7 millióan néznek szembe súlyos éhezéssel.

Szudánban 3,8 millóan, Irakban 3,2 millióan és a Csád-tó térségében 2,9 millióan élnek válságos körülmények között. Ilyen helyetben 1,8 millióan vannak Burundiban és 1,3 millióan Haitiban. (a teljes jelentés itt olvasható)

Olvasta már? Így állíthatjuk meg az élelmiszerpazarlást
Ha a világon egy év alatt keletkezett, fel nem használt vagy kidobott élelmiszert egy halomba raknánk, egy hatalmas, 1,3 milliárd tonnás hegy tornyosulna előttünk - az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek harmada. A FAO egy infografikában szedett össze kilenc könnyen elsajátítható jótanácsot, hogy hétköznapi döntéseink révén ne növeljük, hanem épp csökkentsük ezt a mennyiséget.

Az erőszak éhezést szül

Ami közös volt mind a 16 jelentés által felmért országban, az a fegyveres konfliktus jelenléte.

A konfliktusok súlyosbodása a legfőbb oka annak, hogy évtizedek javuló tendenciája után újra emelkedett az éhezők száma. A 2017-es jelentés szerint 815 millóan küzdenek éhezéssel földünkön – köztük 489 milló ember él háborús övezetben – míg számuk egy évvel előtte 777 millió volt.

Az élelmezésbiztonság a béke záloga

A hivatkozott FAO-WFP jelentés a legújabb a két szervezet által az ENSZ Biztonsági Tanácsnak évente kétszer kidolgozott jelentések sorában. Ez része annak a FAO, a WFP és az Európai Unió által kezdeményezett világszintű törekvésnek, hogy ne csupán figyelemmel kövessük a globális élelmezési válságokat, de összehangolt választ is adhassunk rá, ami az évente megjelenő Az élelmezési válságokról és az ahhoz kapcsolódó, az élelmezési válságok elleni nemzetközi hálózatról szóló globális jelentésben olvasható.

A partnerek között, melyek listája még hosszasan folytatható, konszenzus van abban, hogy a fenntartható fejlődés, az élelmezési biztonság és a táplálkozási célkitűzések eléréséhez nem csak a lakosok ellenálló képességét kell javítani, de egyúttal törekedni érdemes a béke megteremtésére és a konfliktus lezárására. Az élelmezbiztonságba való befektetés támogathatja a konfliktusok megelőzését és a tartós béke elérését.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az ukrán GDP 11,4 százalékkal csökkent »