Komoly károkat okozott az aszály Bács-Kiskunban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A talaj-előkészítő munkákkal jelentős mértékben lemaradtak Bács-Kiskun megyében, ahol a kukorica- és napraforgótermésben is komoly károkat okozott az aszály, a kukoricában összesen mintegy 50, míg a napraforgóban 30-40 százalékos terméskiesést eredményezett – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

Pogonyi Tibor elmondta: a gazdák lényegében befejezték a megyében 75 ezer hektáron termelt kukorica és 43 ezer hektárt elfoglaló napraforgó betakarítását. A kukorica hektáronként 2,9, míg a napraforgó 1,8 tonnás termésátlagot adott, ez mindkét növény esetében nagyjából az előző évi hozamok felének felel meg. A földművelésügyi igazgató kiemelte: a gyenge termés oka egyértelműen az aszály, amely Bács-Kiskun megyében rendkívül súlyos terméskiesést idézett elő.

A hozammutatók a 2012-es csapadékmennyiséggel is párhuzamba állíthatók, hiszen az idén eddig területi átlagban mindössze 265 milliméternyi eső, illetve hó hullott az Alföldnek ezen a részén, amely ugyancsak fele a megszokottnak – tette hozzá az igazgató.

Jelezte: az elmúlt időszakban esett eső már nem minden szempontból érkezett jókor. A még talpon álló napraforgó nedvességtartalmát ugyanis jelentősen megemelte, hátráltatva ezzel a betakarítást és rontotta a minőséget is. Az eső, a talaj felső 10 centiméteres rétegét beáztatva, segítette viszont az őszi talaj-előkészítő munkákat, amelyek azonban időarányosan így is vontatottan haladnak. A 189 ezer hektáron tervezett magágy-előkészítésből eddig szűk 100 ezer hektárnyit sikerült befejezniük a termelőknek, míg a 156 ezer hektáros tervezett mélyszántásból máig mintegy 23 ezer hektárnyival végeztek.

Pogonyi Tibor szólt arról is, hogy a földeken hátralévő feladatok mellett több olyan adminisztrációs teendője is akad a gazdálkodóknak, amelyek határideje az ősz folyamán, illetve az év végéig lejár. Ezek között említette a kárenyhítésre bejelentkezetteket - így Bácsban több mint 5.000 termelőt - érintő hozamérték-csökkenés kiszámítását, amely az Agrár-környezetgazdálkodási Programban (AKG) résztvevők számára kötelezően előírt gazdálkodási napló elektronikus benyújtásához hasonlóan november 30-ig esedékes.

A nitrátérzékeny területet művelők pedig ez év utolsó napjáig készíthetik el bevallásukat – hívta fel a figyelmet a szakember. Egyúttal hangsúlyozta: a zökkenőmentes ügyintézés, illetve a földművelésügyi igazgatóság és a megyében dolgozó 41 falugazdász munkájának ütemezhetősége érdekében arra kérik a termelőket, ne hagyják az utolsó pillanatra az említett adminisztrációs kötelezettségek teljesítését.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Most akkor ürülhetünk, gyarapodott a túzokállomány »