-->

Lassul az élelmiszerárak emelkedése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) közös előrejelzése szerint a következő években lassul a mezőgazdasági termékek áremelkedésének üteme, a búza esetében pedig árcsökkenés lesz.

A közös FAO-OECD-kutatás szerint a 2014-2023-as időszakban reálértéken számolva évente 1 százalékkal csökken a búza nemzetközi ára és összességében 13 százalékkal lesz az előző évtized átlagos ára alatt.

Általánosan a mezőgazdasági termények árai csökkenek a következő 1-2 évben, majd a 2008-as árszint fölött, de a mostani árszint alatt stabilizálódnak. A két szervezet szerint a következő évtizedben a mezőgazdasági infláció alacsonyabb és stabilabb lesz, mint most.

A felmérés szerint az elmúlt hat évben a mezőgazdasági árak "hullámvasúton mozogtak". 2008-ban, a válság előtt nagyon magasak voltak, 2009-ben a válság első szakaszában nagyon alacsonyak, és az elmúlt két évben is komoly ingadozást láthattunk.

Az OECD és a FAO számításai szerint a következő tíz évben világszinten nő a mezőgazdasági termelés és fogyasztás is, mert a fejlődő országok vagyonosodó polgárai többet vásárolnak. A növekedés üteme azonban lassabb lesz, mint a 2004-2013-as években.

A hús iránt különösen nő a kereslet, ugyanis szélesedik a középosztály a közel-keleti és ázsiai országokban. Reálértéken számolva a hústermékek ára növekszik.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »