-->

Lefelé indultak az élelmiszerárak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

November folyamán a legtöbb alapvető élelmiszerünk nemzetközi kereskedelmi ára csökkent, a cukrot kivéve, ellentételezve valamelyest az októberi emelkedést - derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből.

A FAO élelmiszerár-indexe 1,6 százalékkal kisebb értéken zárt (156,7 pont), ami közel 20 százalékkal kevesebb a 2014 novemberihez képest. Ezen belül is a FAO gabona árindex átlagon felül, 2,3 százalékkal csökkent, leginkább a kedvező szemesgabona-termésnek az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb kukoricatermelő és –exportáló országában.

Az alacsony energiaáraktól támogatva a növényi olajok ára is mérséklődött, októberhez képest 3 százalékkal, ami a szójaültetvények terjedéséhez vezethet az amerikai kontinensen. A tejtermékek is közel 3 százalékkal alacsonyabb szinten cseréltek gazdát a nemzetközi piacon, stabil készleteket sejtetve. A hús ára szintén csökkent, egyedül a cukor esetében figyelhettünk meg – egy harmadik hónapja tartó – erős emelkedést.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Visszafogottabb termelés, de bőséges készletek

A FAO szintén ma kiadott Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése az előzetes adatokhoz képest valamelyest visszafogottabb gabonaterméssel számol 2015-re: a becsült 2527 milliárd tonna 1,3 százalékkal tér el negatív irányba a tavalyi (rekord)eredménytől. A korrekció fő oka a várhatóan alacsonyabb kínai kukoricatermés.

Becslések szerint a gabonaigény 1 százalékkal nő a 2015-16-os idényben (2529 milliárd tonnára), ami egy lassuló tendenciát jelez, vagyis nem kell aggódnunk a bőséges készletek megcsappanása miatt. A növekedés hátterében a bioüzemanyagok az alacsony olajár miatti változó iránti kereslete áll.

Az El Niño okozta extrém időjárás azonban visszavetheti a gabonatermést Afrikában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, miközben Közép-Amerika és a Karibi-térség országai, és bizonyos ázsiai nemzetek már jelenleg is ki vannak téve a hatásának. Észak-Indiában eközben a szárazság miatt várható szerényebb aratás a 2015-ös szezonban.

Élelmezésbiztonság a fegyveres konfliktusok és a szélsőséges időjárás árnyékában

Jelenleg 33 ország, köztük 26 afrikai, szorul külső segítségre népességük ellátásához a szárazság, áradások és fegyveres konfliktusok miatt, olvasható a FAO legújabb Gabonakilátások és az élelmezés helyzete jelentésében.

A politikai instabilitás miatt romlott az élelmezési helyzet Szíriában és Jemenben, továbbá Nigériában, Kamerunban, Csádban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ez utóbbiak esetében jelentős részben az odaérkező menekültek miatt. Nyugat-Afrikában a hármas és az annál is súlyosabb konfliktusban élő 8 millió ember száma várhatóan a 10 milliót is meghaladja majd jövő június-augusztusra.

Afrika keleti részén az Etiópiában tapasztalt súlyos szárazság és az elhúzódó konfliktusok miatt 17 millió ember szorul humanitárius segítségre, ami 50 százalékos emelkedés tavalyhoz képest.

A FAO becslése szerint az idei termésátlag Afrikában több mint egy tizedével csökken, miközben globálisan ez a szám csupán 2 százalék lesz.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Oroszországban nőtt a gabona mennyisége »