Megkönnyítik a gazdák életét az új szabályozások

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősödését szolgáló intézkedéseket szavazott meg kedden az Európai Parlament (EP) - közölte az EP magyaroszági tájékoztatási irodája.

A Közös Agrárpolitika 2018-ban életbe lépő változásait 503 szavazattal 87 ellenében 13 tartózkodás mellett fogadták el az Európai Parlamentben.

Szilárdabb pozíciók az ellátási láncban

Az új jogszabály az elismert gazdaszervezetek számára lehetővé teszi, hogy tagjaik nevében beszállítói szerződésekről tárgyaljanak anélkül, hogy ezzel megsértenék az EU versenyjogi szabályait. Eddig erre csak néhány ágazatban volt lehetőség.

Piaci és termelési kockázatok jobb kezelése

A gazdálkodók nagyobb védettséget élveznek majd a piaci kilengésekkel és természeti kockázatokkal (időjárás, betegségek) szemben, személyre szabottabb lesz a jövedelem stabilizálására nyújtott támogatás és nő a biztosítás után fizetett kártérítés is. A Bizottság válsághelyzetben gyorsabban tud majd segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek.

Aktív fiatal gazdálkodók: nagyobb rugalmasság

A jövőben a tagállamoknak nagyobb szabadsága lesz az agrártámogatásra érdemes gazdálkodók körének meghatározásában, illetve a fiatal gazdák támogatásában.

25 százalékról az alaptámogatás 50 százalékára emelhető az első 25-90 hektárra adható plusztámogatás, hogy a fokozatosan elöregedő szektort vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.

“Az új jogszabály egyszerűbb és igazságosabb viszonyokat teremt, jobban megfelel a gazdálkodók igényeinek és növeli az ellátás biztonságát” - mondta Albert Dess (EPP, Németország) jelentéstevő.

Következő lépések és részletek
Az új szabályokat a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt azok 2018. január elején életbe lépnek. A reform részleteiről itt lehet tájékozódni. A folyamat rendes jogalkotási eljárás keretében zajlik, megállapodás az első olvasatban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »