Mérges alga miatt pusztulnak a lazacok

| forrás:
MTI/AFP
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték szerdán a norvég hatóságok.

Május közepe óta mintegy 11 ezer 600 tonnányi lazac pusztult el a Nordlan és Troms megyék fjordjaiban kialakított farmokon, ami azt jelenti, hogy a 70 dekagramm és 5,5 kilogramm súlyú halakból több millió veszett kárba. Ez a tenyésztőknek több százmillió norvég koronás bevételkiesést okoz. Az állatállományt egy a norvégiai vizekben elterjedt fitoplankton, a mészmoszatok törzsébe tartozó alga tizedelte meg. Ez az alga bizonyos körülmények hatására képes gyorsan elterjedni és megfojtani a hálókban vagy ketrecekben tartott halakat. Egyszer már történt hasonló eset Norvégiában, de még 1991-ben. Norvégia a világ elsőszámú lazactenyésztő és -exportőr országa.

Tavaly 1,3 millió tonna lazachúst termelt meg. Mivel még nem sikerült megállítani a gyorsan terjedő mérgező algákat, a tenyésztők versenyfutásba kezdtek az idővel, és igyekeznek áthelyezni vagy leölni a halakat, mielőtt az alga elérné a farmokat. Az állomány pusztulása miatt megugrott a tenyésztett lazac ára: egy hét alatt 5,7 százalékkal kilónként több mint 65 norvég koronára (nagyjából 6,7 euróra) drágult szerdára.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Soha nem volt ennyi munkanélküli Norvégiában »