-->

Milliókért aggódnak az ENSZ szakértői

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mintegy 60 millió ember élelmiszer-ellátását, megélhetését és egészségét veszélyezteti az El Niño időjárási jelenség pusztító hatása, amely a döntéshozók, segélyszervezetek és a privát szféra határozottabb és koordináltabb fellépése nélkül nehezen kezelhető - figyelmeztet az ENSZ.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Humanitárius Ügyekért felelős Koordinációs Hivatala (OCHA) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői összeültek kormányzati szereplőkkel és a civil szféra képviselőivel, hogy felmérjék a példátlan erősségű El Niño hatását.

Globális kihívás

Az El Niño okozta időjárási jelenségek már közel egy éve tartanak. A „kisded” számlájára írhatók aszályok Közép-Amerikában és a csendes-óceáni térségben, Vietnámban és Etiópiában, míg Szomáliában és Tanzániában áradásokkal kellett szembe nézniük az ott élőknek. Az Indonéziában pusztító erdőtüzek és a trópusi viharok a Fidzsi-szigeteken szintén kapcsolatba hozhatók vele.

Mindezek oda vezettek, hogy adott régiókban nőtt az éhezés és alultápláltság (jelenleg is már mintegy 1 millió gyerek éhezik Kelet- és Dél-Afrikában), a különböző állati és növényi betegségek gyakorisága. Sokan biztos megélhetés után kutatva elhagyni kényszerültek otthonukat, akár az országot is. A szárazság miatt romlik a talaj termőképessége, fokozódik az elsivatagosodás.

A szakértők figyelmeztettek, habár az El Niño meteorológiai csúcsán már túl van, a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget ezután is szélsőséges irányba befolyásolja, vagyis a további negatív következményei súlyosbodnak.

Cselekvésre van szükség

Becslések szerint legalább 2,4 milliárd dollárra lenne szükség, hogy a mostani helyzetet kezeléséhez, ám jelenleg alig egymilliárdnyi forrás biztosított.

Épp ezért az ENSZ ügynökségek elsődlegesnek tartják további források felkutatását, továbbá ígéretet tettek arra, hogy az érintett szereplőkkel együttműködésben igyekeznek mielőbbi választ adni az El Niño okozta károkra, és hosszú távú megoldást találni (pl. a szociális védőháló, a klímaváltozással szembeni ellenálló-képesség).

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A fejlődő országok kereslete tartja szinten a globális élelmiszerkereskedelmet »