Mit tegyünk, hogy jobban gazdálkodjunk?

| forrás:
OTP Bank Kommunikáció
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár üzletág szakértői szerint az együttműködések erősítésével, a támogatások racionalizálásával és az infrastruktúra fejlesztésével jóval biztosabbá és sikeresebbé válhatna az ágazat.

Túl dominánsak a magyar agrárgazdaságban a gabonafélék és az ipari növények, miközben nagy lehetőségek lennének a kertészet fejlesztésében, hiszen Magyarország több komparatív előnnyel rendelkezik ezen a téren, mint például az állattenyésztésben. Bár a hazai ökológiai és talajadottságok kedvezőek, a folyamat csak több tényező egymásra hatása mellett történhet meg. A fejlesztések hatékonyságát, a pénzügyi lehetőségek mellett, leginkább a birtokméret, az öntözési lehetőségek, a piaci igények és a szaktudás határozza meg.

Az elmúlt évtizedekben az EU-s támogatások ellenére is stagnált a magyarországi kertészet teljesítménye: hiába alkalmaz egy szűkebb termelői kör intenzív, korszerű termesztéstechnológiát, a gazdálkodók nagy része továbbra is elavult módszerekkel, alacsony terméshozamot produkál. A zöldségfélék hazai átlaghozama az EU-ban többnyire a középmezőnyben helyezkedik el, de a gyümölcsféléknél ez a nyugat-európai hozamoknak csak felét-harmadát teszi ki. Az EU-csatlakozás után Magyarország zöldségtermő területe több mint negyedével esett vissza, leginkább a paradicsom kárára — jelenleg legnagyobb részén zöldborsót, görögdinnyét, első helyen pedig csemegekukoricát termesztenek, utóbbit tekintve Magyarország világszinten is kiemelkedő, Európában 40-45 százalékos a részesedése. A gyümölcstermő terület is csökkent, a kétezres évek elejére 80 ezer hektárra. A zöldség-gyümölcs szektor jelenlegi helyzetét azonban sem a külső körülmények, sem adottságaink nem indokolják, miközben a külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet: az elmúlt évben a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, illetve tartósítás a teljes élelmiszeripari exportárbevétel 15 százalékát jelentette. A kereslet tehát adott, ehhez azonban versenyképesebb termelésre, szolgáltatásra van szükség.

Az OTP Agrár szakértői szerint az alábbi fejlesztésekkel lehetne mind a termelés, mind a feldolgozás hatékonyságát javítani:

A termelői szervezetek és a feldolgozóipar integráló szerepének erősítésével javítani kell a termelők és feldolgozók közötti viszonyt.

Az államnak további eszközöket kell alkalmaznia a piaci átláthatóság növelése, a korrekt piaci magatartás terjedése érdekében.

A versenyképességet szolgáló szakmai kritériumok alapján racionalizálni kell a fejlesztési támogatásokat, megakadályozva a piaczavaró, versenyképtelen vállalkozások konzerválását.

Az öntözés az egyik legbiztosabban és leggyorsabban megtérülő termésvédelmi beruházás, ezért további beruházások szükségesek az öntözésben, valamint - a kiépített országos jégkármérséklő rendszer mellett - a jég- és fagyvédelemben is.

Ezt olvasta már?

Csak elméletben tudatos vásárlók a magyarok? »

4IG 1650 (-6,78 ) ALTEO 650 (-1,52 ) ALTERA 895 (-1,10 ) ANY 1300 (-0,38 ) APPENINN 444 (-0,45 ) CIGPANNONIA 410 (-0,24 ) Duna House A 3740 (-1,58 ) EHEP 650 (1,56 ) ESTMEDIA 120 (-6,98 ) FUTURAQUA 42 (-2,10 ) GSPARK 3520 (-0,28 ) KONZUM 225 (-0,88 ) MASTERPLAST 620 (-0,80 ) MOL 3040 (-1,30 ) MTELEKOM 438 (-0,68 ) NORDTELEKOM 33 (1,86 ) NUTEX 40 (13,14 ) OPUS 489 (-1,81 ) ORMESTER 1020 (-16,39 ) OTP 11530 (-1,11 ) PANNERGY 644 (-0,62 ) PLOTINUS 9100 (1,11 ) RABA 1210 (-1,63 ) RICHTER 5560 (1,74 ) SET Group 250 (-4,58 ) TAKAREK 682 (-2,57 ) WABERERS 2180 (-6,03 )