Mostanában nem láttunk ilyen élelmiszerár-emelkedést

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Átlagosan több mint 4 százalékkal kellet többet fizetni az alapvető élelmiszerekért a nemzetközi piacokon júniusban. Ilyen mértékű emelkedésre négy éve nem volt példa, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

A cukor drágult leginkább

Mindeközben a FAO havi élelmiszerár-indexe (163,4) még mindig nem éri el (1 százalék híján) az előző év ugyanezen időszakában mért értékét. A júniusi emelkedés, ami egyedül a növényi olajoknál nem volt tapasztalható, illeszkedik az öt hónapja tartó növekvő trendbe. A FAO élelmiszerár-index egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely a legfontosabb élelmiszer alapanyagok nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

Ezek közül továbbra is a cukor drágulása dominált (14,8 százalék), a brazíliai intenzív esőzések nehezítik a világ legjelentősebb cukortermelő és -exportáló országában a betakarítást.

A gabonák ára is nőtt

A szemes termények ára közel 3 százalékot emelkedett, ennek ellenére tavaly ilyenkor majd 4 százalékkal volt magasabb az árszintjük. A kukorica ára növekedett leginkább a brazil export csökkenése miatt. A búza stabil maradt, köszönhetően a kiemelkedő terményhozamnak az Egyesült Államokban.

A tejtermékek árszínvonala szintén jelentősen, 7,8 százalékkal nőtt május óta, ezzel is még 14 százalékkal alatta van a tavaly júniusi értékhez. Az árnövekedés betudható a lassuló európai uniós termelésnek és bizonytalan óceániai kilátásoknak.

Májushoz képest nőtt mind a sertés-, marha- és a szárnyas hús árindexe (2,4 százalék), az emelkedés már 3 hónapja töretlen. Ezzel szemben a növényi olajokat közel 1 százalékkal alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacokon. Jobb gabonatermés és magasabb fogyasztás várható idén. A frissített FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés jobb búzaterméssel (732 millió tonna a 2016-2017-es szezonra) számol, miután biztató hírek érkeztek az Európai Unióból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is.

Nem lesz jó éve a kukoricának

Kukoricából azonban gyengébb év várható, becslések a brazil második vetésből származó termésre ugyanis alacsonyabb kibocsátással számolnak, miközben Kínában visszafogták a kormányzati támogatást a kukoricára. Nem csupán a termés lehet nagyobb, de az igény is: várhatóan 2555,6 millió tonna gabonát használunk fel 2016-2017-ben, 1,3 százalékkal többet a tavalyinál.

A mezőgazdasági szezon végére a nyitószinthez képest 1,5 százalékkal kevesebb, 635 millió tonna gabona marad a raktárakban. A globális gabona készlet-felhasználás hányados 24,2 százalékos értékével továbbra is meghaladja majd a 2007-2008-ban mért kiemelkedően alacsony, 20,5 százalékos értéket.    

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassuló ütemben emelkedtek az árak Kínában »