Nehezebb lesz eldönteni, hogy mi GMO-mentes

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Természetvédők Szövetsége határozottan ellenzi a földművelési tárca új javaslatát, amely lehetővé tenné 0,9 százaléknyi génmódosított takarmány felhasználását a "génmódosítás-mentes" jelöléssel ellátott termékekben. A természetvédők szerint a javaslat ellentétes az Alaptörvény szellemével és félrevezetné a fogyasztókat.

Közel sem mentes a GMO-tól

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Természetvédők Szövetsége a Földművelésügyi Minisztérium javaslatáról, amelyben módosítaná a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló 61/2016. (IX.15.) FM rendeletet, engedélyezve 0,9 százaléknyi génmódosított takarmány felhasználását a “génmódosítás-mentes” jelöléssel ellátott termékekben.

A tárca által benyújtott javaslat nem fér össze a védjegy elnevezésével, hiszen az a termék, amely 0,9 százalék génmódosított összetevőt tartalmaz, az valójában nem GMO-mentes, ezzel megtévesztenénk a fogyasztót. A Magyar Természetvédők Szövetsége továbbra is azt javasolja, hogy az aktuális kimutathatósági határ (0,1 százalék) legyen a határérték.

A NÉBIH évek óta tartó élelmiszer-vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a magyar gazdaság számára a 0,1 százalékos kimutathatósági határérték is tartható. Ezen felül a javasolt 0,9 százalék azért is elfogadhatatlan, mert ellentétes az európai gyakorlattal.

Más az európai gyakorlat

Azokban az országokban, ahol használatban vannak a “GMO-mentes termék” védjegyek, többnyire 0,1 százalék határértéket alkalmaznak (Franciaország, Németország, Ausztria), sőt Finnországban egyenesen “zéró toleranciát” alkalmaznak a “GMO-mentes” jelölésnél.

Egyáltalán nem igazak azok az állítások, amelyek szerint az rendelet módosításával hazánk az európai szabályozáshoz igazodna – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Korábban is próbálkoztak

Másfél éve a “GMO-mentes” jelölésről szóló rendelet első tervezetében a tárca már megpróbálkozott egy megengedőbb, 0,4 százalékos határérték bevezetésével a “GMO-mentes” termékekre vonatkozóan, de akkor ezt szakmai érvekkel sikerült módosítani 0,1 százalékra. Most úgy tűnik, bizonyos érdekkörök nyomására még ennél is tovább mennek, és a benyújtott javaslattal lehetővé tennék a 0,9 százalék GMO-tartalmú takarmányok felhasználását.

Véleményük szerint a javaslat ellentétes az Alaptörvény szellemével és félrevezetné a fogyasztókat. Ráadásul Magyarország az utóbbi évtizedben mint a génmódosítás elleni küzdelem élharcosa szerepelt. Azzal viszont, hogy lehetővé tennénk a 0,9 százalékos GMO-szennyezést a “génmódosítás-mentes” termékekben, egyrészt uniós szinten lejáratnánk a hazai “GMO-mentes” jelölést, másrészt aláásnánk az országról a téma kapcsán eddig kialakult pozitív képet - állítják. Mindezek miatt határozottan ellenezzük a rendelet módosítását, és szorgalmazzuk annak elvetését – tette hozzá Fidrich Róbert.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés