Nem csak az EU-t, a fish&chips-et is bukhatja Nagy-Britannia

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Generációk óta a Nagy-Britannia körüli tengerek adják az alapját az ország jelképévé vált nemzeti ételnek, a fish&chips-nek. De most minden megváltozhat.

Bye tőkehal!

A briteknek zsíros, zamatos tőkehal és lepényhal helyett lassan valami más, valami mediterránabb után kell nézniük, mint például a tintahal, írja a USA Today. Az ok természetesen a globális felmelegedés.

Tengerkutatók szerint az Északi-tenger hőmérsékletnövekedése miatt hosszútávú változás fog beállni a brit halállományban. Az olyan hidegvízi halak, mint a tőkehal egyre inkább a hidegebb, skandináv vizek felé húzódnak.

Ezzel egyidőben a korábban főleg Spanyolország és Portugália körül úszkáló élőlények egyre többször bukkannak fel a Brit-sziget körül. Szardínia, szardella és mindenek előtt tintahal kezdi elárasztani a brit vizeket. Az 1980-as években például még csak a megfigyelési pontok 20 százalékánál jeleztek tintahalállományt, míg az utóbbi években ez 60 százalékra nőtt.

Itt az ideje mást enni

Dr. John Pinnegar a Cefas (a brit kormány környezeti, halászati, és vízgazdálkodási kutató szervezete) tudósa szerint itt az ideje, hogy a britek hozzáigazítsák az étkezési szokásaikat a megváltozott környezethez és levegyék a terhet a hagyományosabb halak halászatáról. Úgy véli, hogy a vásárlók inkább húznak a hazai vizeken fogott halak felé, és hát most majd egyre több minden közül választhatnak.

Az Északi tenger éves felületi átlaghőmérséklete jelentősen megugrott az elmúlt harminc évben, és a számítások szerint ez a tendencia folytatódni fog.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lesz bőven hal a karácsonyi ünnepekre »