-->

Nem lesz idén húzóerő a mezőgazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az őszi árpa és a repce aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek a tavalyi rekordévinél alacsonyabb termésmennyiségre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Az aratási koordinációs bizottság idei elő ülését követően Czerván György elmondta, hogy eddig országosan az őszi árpa termőterület 15 százalékán, 35 ezer hektáron végeztek a munkákkal.

Az idén 15-20 százalékkal alacsonyabb terméshozamra számítanak az árpánál, a repcénél és a búzánál is, de a termésmennyiségek az utóbbi öt évi átlagot meghaladják majd - tette hozzá.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, az aratás a tervek szerint augusztus elejére fejeződik be.

Miből mennyi?

Az államtitkár hozzátette, őszi búzából 4-4,5 millió tonna termésmennyiséggel számolnak 958 ezer hektárról, ami az ország szükségletét biztosan fedezi majd, az export árualap kevesebb lehet az előző évinél. Közölte, hogy a vetésterület 2,7 százalékkal, 1,7 millió hektárra csökkent a nyári betakarítású növényeknél idén, amelyről összesen 7 millió tonna terményre számítanak a tavalyi 8,5 millió tonna után, a nagy meleg ugyanis nem tett jót a növényeknek.

Kifejtette, egyértelmű, hogy a mezőgazdaságban meghatározó növénytermesztés eddigi eredményei alapján nem éri majd el a tavalyi rekordszintet, így az ágazat a GDP-ben az előző évekkel ellentétben nem jelent húzóerőt.

Kitért arra, hogy a gabonaárak 2016 végéig csökkentek, azóta stabilitást mutatnak. A piaci árak előző évhez képest valamennyi szántóföldi növénynél 5-10 százalékkal alacsonyabbak a világpiaci trendeknek megfelelően, a malmi búzát kivéve, ahol a tavalyival csaknem megegyező a tonnánkénti ár - ismertette.

Extrém körülmények

Czerván György kifejtette, az idei év extra időjárási körülményeket hozott egész Európában, az év elején az átlagosnál hidegebb volt, hótakaró-védelem nélkül voltak egy ideig az őszi vetések. A március melegebb volt, májusban volt lehűlés jelentősebb csapadékkal, május végétől viszont nagy meleg volt és csapadék sem volt. A csapadékviszonyok országszerte eltérőek voltak, ezért a termésben is meglátszik majd, az átlagos csapadékhiány 80-100 milliméter országosan. Már eddig is súlyos jégkárok voltak az ország csaknem minden részén, és lesznek még problémák az aratás során, ami nem kedvez a terméskilátásoknak sem - közölte.

A károkról az államtitkár elmondta: a hét elejéig 86 600 hektárra érkezett 8500 kárbejelentés, a terület 10 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A téli fagykárra 27 ezer hektárról érkezett bejelentés, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, ami főleg a borszőlőt, káposztarepcét, és az almát érintette. A tavaszi fagykár 31 ezer hektárt érintett, elsősorban a gyümölcsültetvényekben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, és Pest megyében - sorolta.

Eddig 13 400 hektárra érkezett jégkár-bejelentés, csak a múlt héten 3 ezer hektárra, ez a nyáron még nőni fog - vélekedett. A jégkárok Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintették. A kárenyhítési rendszer működik, a lefedett károk köre legutóbb a légköri aszállyal bővült, és javul a kárfelmérés hatékonysága is - jelezte.

Az első negyedévi mezőgazdasági beruházások 64,5 milliárd forintot tettek ki, 46 százalékos bővülést mutat az előző év azonos időszakához mérten. Elsősorban gépeket, traktorokat, kombájnokat vásároltak a gazdák, az előző évinél 56 százalékkal több, 735 traktort vettek - mondta az államtitkár.

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, a gazdák felkészültek az aratásra, raktárakkal és gépekkel is, és a kedvező áralakulásban reménykednek. A növények egészségesek - mondta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új kockázatkezelési rendszer az agrár szektorban »