Nem semmi: 95 kiló papírhulladék per magyar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyarok évente fejenként mintegy 95 kilogramm papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok - főleg a vásárolt áruk borításai és a karácsonyi díszpapírok - teszik ki - írta szombati lapszámában a Népszava, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés adataira hivatkozva.

Kiemelték, hogy decemberben akár 10-15 százalékkal is nőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot. A cikkben megszólaltatták Antal Alexát, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország kommunikációs vezetőjét, aki úgy fogalmazott: "ma, amikor naponta szembesülünk az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal", amikor egymást érik a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos végiggondolni, hogy mit lehet tenni a természeti kincsek túlzott használata és az értelmetlen pazarlás ellen. Ünnepek idején nő a felhasznált, majd szinte azonnal eldobott csomagolóanyag mennyisége, tudatos választásokkal azonban karácsonykor is mérsékelhetik ökológiai lábnyomukat az emberek - emelte ki a Népszava.

Példaként említették, hogy régi kottákba, térképekbe, újságokba, képregényekbe, cipős dobozokba, továbbá nem használt terítőkbe, valamint ruhadarabokba vagy újrahasznosított papírba is lehet tenni az ajándékokat.

Ezt olvasta már?

Rengeteg szemét Budapest utcáin »