Pengeélen táncol a mezőgazdaság jövője

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Legalább egymillió mezőgazdasági termelő, alkalmazott és hozzátartozó megélhetése függ részben vagy egészben az agrártámogatásoktól, ezért rendkívül fontos, hogy annak jelenlegi szintje 2020 után is megmaradjon, és azt teljes egészében a gazdák kapják meg - fejtette ki Fazekas Sándor a köztévé és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A földművelésügyi miniszter arról is beszélt, hogy az uniós és a nemzeti támogatásoknak köszönhetően 2010 óta az élelmiszergazdaságban mintegy 72 ezer új munkahely jött létre, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyre több családnak nyújt biztonságos megélhetést.

Bár a támogatásokat a gazdák kapják, annak haszonélvezői maguk a vásárlók, akik így egészséges, jó minőségű, biztonságos élelmiszerhez juthatnak méltányos áron – fogalmazott az agrártárca vezetője.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Fontos a stabil pénzügyi háttér

Fazekas Sándor hangsúlyozta: nekünk az az érdekünk, hogy az Európai Unió agrárpolitikája kellő pénzügyi háttérrel rendelkezzen.

Ismert, hogy Nagy-Britannia kiválásával csökkentek a források, ezért Magyarország az elsők között vállalta azt, hogy megemeli tagállami befizetését.

Emellett az is fontos, hogy azokat a forrásokat, amelyek a gazdáknak járnak, az Unió ne csoportosítsa át például a migránskérdés megoldására.

Magyarország aktív agrárdiplomáciával küzd azért, hogy az agrártámogatások szintje megmaradjon. Jelenleg a 2020 utáni közös agrárpolitika jogi kereteinek kialakítása zajlik, ami befolyásolja az támogatások nagyságát is.

A dokumentumba sikerült beépíteni a januárban Budapesten elfogadott V4 nyilatkozatban foglaltakat.

A földművelésügyi miniszter kitért arra is, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar növekedési pályára állt, a korábban privatizált, vagy csődbe ment vállalkozások, üzemek után mára megerősödött cégek mellett új beruházások fémjelzik a magyar élelmiszergazdaságot.

Míg az elmúlt tíz év fejlődése látható és elvitathatatlan, az ellenzéknek nincs pozitív üzenete a gazdáknak, politikai felfogásuk pedig kirívóan gazdaellenes.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ílymódon dolgozhatnak külhoni idénymunkások a magyar mezőgazdaságban »