-->

Pontot szeretnének tenni a hollandok a tojásügyre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A holland hatóságok 170 tojásjelölő kódszámot tettek közzé, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat.

Zárlat

A közlemény hangsúlyozza, hogy a 170 kód nem jelenti azt, hogy ennyi tojástelepet kellett zárlat alá helyezni a szennyezés miatt, mivel a tojásszövetkezetek jellemzően számos, különböző kóddal rendelkező termelővel állnak kapcsolatban.

A tojásszövetkezetek megnevezése csak "zavart keltene" - szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy felesleges is lenne, mivel a közzétett kódok alapján pontosan be lehet azonosítani a szennyezett tojásokat.

Lista a szövetkezetekről

A lista még változhat, de "az elkövetkező napokban már nem számítunk számottevő mennyiségű találatra" - jelentette ki a holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője. Idő közben már megkezdődött a zárlat feloldása egyes tojástelepeken - írja a közlemény. A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására.

Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. A közlemény hangsúlyozta, hogy az összes tojásüzem, amelyik ügyfele volt a Fipronil rovarirtó szert tartalmazó fertőtlenítő szert szállító vállalatnak, együttműködött a hatóságokkal az ellenőrzések során.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A tavalyihoz hasonló lehet az idei tojástermelés »