Pörög a munka a szántóföldeken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Zala megyében már learatták a mintegy 5320 hektáron termelt őszi árpa 98 százalékát, az átlaghozam 5,1 tonna volt hektáronként - közölte a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája kedden.

Kellene az eső

Őszi búzából a termőterület 15 százalékán, 3355 hektáron aratták le a termést, az eddigi hektáronkénti termésátlag 5,25 tonna volt. A 7280 hektáron termelt repce termésátlaga 2,16 tonna lett hektáronként, a terület 86 százalékán végeztek a betakarítással. A tritikálé, a tavaszi árpa és a rozs betakarítása még nem kezdődött meg.

Az aratás számára a feltételek kedvezőek, lényeges fennakadásról nem érkezett hír, ugyanakkor a később érő növények fejlődése miatt sürgősen szükség lenne még további 30-40 milliméter csapadékra. A következő időszakban csaknem 45 ezer hektáron kell betakarítani és magtárakba juttatni a termést Zala megyében: az őszi búzát 22 780 hektáron, a rozst 330 hektáron, a tritikálét 2505 ezer hektáron, a tavaszi árpát pedig 3560 hektáron kell learatni. A zab vetésterülete 1190 hektár, további 2,2 ezer hektáron pedig a tavaszi búzát kell learatni.

Emelkedtek a gabonaárak

Az idei évre jellemző, hogy igen alacsony nedvességtartalmúak az aratásra kerülő kalászos gabonafélék, minőségi problémát az árpa esetében nem jelentettek. A megyében a szükséges tárolókapacitás rendelkezésre áll, raktározási problémák nincsenek, egyelőre a kedvező időjárás miatt szárításra sincs szükség. A tarlóhántást folyamatosan végzik a gazdálkodók, ezzel elősegítik a talaj nedvességtartalmának megőrzését, megakadályozzák a tarló elgyomosodását, a gyommagvak szétszóródását.

A szalmát eddig 4945 hektáron takarították be, a többi területen leszecskázták. Zala megyében megkezdődött a tarlóhántás is, eddig mintegy 5350 hektáron végeztek a munkákkal. A sajtóiroda tájékoztatása szerint az elmúlt időszakhoz képest a gabonaárak kissé emelkedtek, de a "gazdálkodók még keveslik, kivárnak, és kevés ügyletre" kerül sor. Az árpa ára jelenleg 39-45,5 ezer forint tonnánként, a búzát pedig minőségtől függően tonnánként 47 200-49 600 forintért lehet értékesíteni.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tavaly 800 Mrd. forint biztosította a gazdákat »