-->

Szalmonella - 37 ezer csirke a tűzben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Romániában 37 ezer szalmonellával fertőzött csirkét talált egy farmon az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság, az állatokat levágták, húsukat megsemmisítették.

A hatóság pénteki közlése szerint a farmot csak akkor nyitják meg újból, amikor már nem áll fenn a fertőzés veszélye.

A szalmonellavírus az egyik legelterjedtebb, amely ha élelmiszerbe, majd onnan az emberi szervezetbe kerül, hányingert, gyomorfájást, hasmenést okoz.

A román hatóságok az utóbbi időben szigorították az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket azt követően, hogy Nagy-Britanniában februárban kitört a lóhúsbotrány, majd Szerbiában az aflatoxinos tejbotrány.

A román hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy Magyarországról származó aflatoxinos tejet vontak be és semmisítettek meg, de nem közöltek egyéb részleteket.

Mihai Turcanu, a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság elnöke pénteken újságíróknak elmondta: az üzletek polcain található áruk biztonságosak, azokat nyugodtan fogyaszthatja a lakosság. Rámutatott: nem kívánják nyilvánosságra hozni a különböző fertőzött állatokat vagy élelmiszereket befogadó feldolgozó, illetve forgalmazó egységek nevét, mert el akarják kerülni, hogy indokolatlan pánikot keltsenek a lakosság körében, és egyedi esetek miatt jelentős kárt szenvedjen el az élelmiszeripar.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent a román export az első nyolc hónapban »